Βιβλιοθήκη “Το Φως”

Η Βιβλιοθήκη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) «Το Φως», δημιουργήθηκε το 1995 και αποτελεί ευγενική προσφορά του Αμερικάνου λογοτέχνη Robert Fulghum, ο οποίος κάλυψε όλες τις δαπάνες του κτιρίου. Η αγάπη του συγγραφέα για τα Χανιά και ειδικότερα για το Κολυμπάρι και την ΟΑΚ, αντικατοπτρίζεται πολλές φορές στο συγγραφικό του έργο. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο του με τίτλο «Φλεγόμενο στρώμα» αναφέρει πως βρέθηκε στην ΟΑΚ, που είναι «…ένα Ίδρυμα αφιερωμένο στην ανθρώπινη καταλλαγή και ειρήνη….». [Fulghum, (2000)]. 

Σήμερα, η συλλογή της Βιβλιοθήκης, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς, αποτελείται κυρίως από δωρεές σημαντικών προσώπων από τους χώρους των γραμμάτων και των τεχνών και απαρτίζεται κυρίως από τρεις δωρεές – συλλογές. Η κύρια συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 20.000 τόμους βιβλίων. Σε αυτήν υπάρχουν δωρεές όπως του μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη (†2013), του καθηγητή Νικόλαου Νησιώτη (†1986), του Μορφωτικού Ιδρύματος της Τράπεζας της Ελλάδος, των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Γεώργιου Γιαννακόπουλου (Εισαγγελέα Εφετών †1996), του Σταμάτη Κομνηνού (Διευθυντής ΕΣΥ), κ.ά.

Η δεύτερη συλλογή προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Δρος Αλέξανδρου Παπαδερού και αποτελείται περίπου από 8.000 βιβλία και περιοδικά.

Τέλος, η τρίτη συλλογή είναι η προσωπική βιβλιοθήκη του Γεράσιμου Κονιδάρη (Θεολόγου-Καθηγητή Πανεπιστημίου, †1987) και αποτελείται περίπου από 2.000 βιβλία και περιοδικά. 

Σήμερα, η συλλογή της ΟΑΚ υπερβαίνει τους 30.000 τίτλους βιβλίων και τους 600 τίτλους που αφορούν τον έντυπο Τύπο (περιοδικά  και εφημερίδες), καλύπτοντας όλους τους κλάδους των Επιστημών, Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών, Θετικών, Θεωρητικών, με έμφαση στη Θεολογική Επιστήμη. Οι συλλογές είναι κυρίως στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γερμανικά, στα Γαλλικά, στα Ρωσικά, αλλά και σε άλλες  γλώσσες.

Η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί  το Ευρωπαϊκό Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (Dewey Decimal Classification) και είναι δανειστική στο ευρύ κοινό. Εντάχθηκε το 2016 στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, αλλά και στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Future Library», που αποτελούν μία πολύ σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη της κληρονομιάς των Βιβλιοθηκών και την προώθηση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως» ξεκίνησε μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων με τίτλο «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ».  Μέσα από αυτά τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου της Βιβλιοθήκης στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα οι δράσεις να αποτυπώνονται θετικά στη συνείδηση των νέων και του ευρύτερου κοινού, καθώς οι συμμετέχοντες δραστηριοποιούνται σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον –όπως είναι μία Βιβλιοθήκη– το οποίο τους δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον.

Για τους λόγους αυτούς, η ΟΑΚ πιστεύει στη σπουδαιότητα των Βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης και χώρων δημιουργικότητας και υποστηρίζει την ιδέα ότι η Παιδεία είναι δικαίωμα όλων.

Ηλεκτρονική πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων της Βιβλιοθήκης της ΟΑΚ

Ηλεκτρονική πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων της Βιβλιοθήκης της ΟΑΚ

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

Η Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ «Το Φως» ανακοινώνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων της, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://oaclib.openabekt.gr/. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης της ΟΑΚ


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-