Ζώσα Ορθοδοξία

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και πλέον επιτυχημένα προγράμματα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ).

Χιλιάδες μη-ορθόδοξων από πολλές χώρες, πρωτίστως εκκλησιαστικοί ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και της Προτεσταντικής Εκκλησίας, αλλά επίσης και καθηγητές και φοιτητές της Θεολογίας, πάστορες και μέλη Ενοριών κ.ά. έχουν λάβει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Η επιλογή των μελών γίνεται από τις οικείες Εκκλησίες. Για την προπαρασκευή τους η Ακαδημία παρέχει ειδικές οδηγίες και βιβλιογραφία, που πρέπει να μελετηθεί πριν από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Το όλο πρόγραμμα βασίζεται στον διάλογο και στον κοινό στοχασμό για την ενότητα της Εκκλησίας. Περιλαμβάνει συναντήσεις με τοπικές Ενορίες και διαλέξεις περί Ορθοδοξίας, με έμφαση στην ιστορία, τη λειτουργική ζωή, την εικονογραφία, τον μοναχισμό, την ορθόδοξη πνευματικότητα, τον ρόλο του άνδρα και της γυναίκας στη ζωή της Εκκλησίας, το ζήτημα Ορθοδοξία και Οικουμενισμός, όπως επίσης και για φλέγοντα ζητήματα των καιρών μας, όπως η σχέση Ορθοδοξίας και Ευρώπης, βιοηθικά ερωτήματα κ.ά. Εφ’ όσον ζητηθεί, δύνανται να προστεθούν και άλλα θέματα. Τα μαθήματα διδάσκονται από το επιστημονικό προσωπικό της Ακαδημίας, από καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και άλλους ειδικούς.

Επίσης, οργανώνονται εκδρομές σε μέρη σχετιζόμενα με την Καινή Διαθήκη και την αρχαία Εκκλησία, σε ιερές μονές και μέρη ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Μια εισαγωγή στο έργο της ΟΑΚ υπογραμμίζει την ανταπόκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις σύγχρονες προκλήσεις. Οι σύνεδροι επισκέπτονται την Ιερά Αρχιεπισκοπή και Ιερές Μητροπόλεις της Κρήτης, Κέντρα εκκλησιαστικής κοινωνικής διακονίας και φυσικά τις αρχαιότητες του νησιού.

Αυτά τα σεμινάρια έχουν συνήθως διάρκεια 7-10 ημερών. Ως είθισται πραγματοποιούνται με φιλοξενία στην ΟΑΚ με πλήρη διατροφή (παραδοσιακή κρητική κουζίνα). Κατά τα πρώτα έτη η προτεραιότητα δόθηκε σε κληρικούς από την τότε Δυτ. Γερμανία με πρόσθετη επιδίωξη την ενημέρωσή τους γύρω από τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών. Το πρόγραμμα τούτο έχει αναγνωριστεί διεκκλησιαστικώς ως σημαντική οικουμενική διακονία.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα, με περισσότερη όμως έμφαση σε ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα που αφορούν την Κρήτη, είναι το αποκαλούμενο «Κρήτη χθες και σήμερα».

Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:
  
Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης
Τ.Κ. 73006 Κολυμπάρι-Χανιά, Κρήτη
Τηλ.0030-28240-22245
Φαξ: 0030-28240-22060
E-mail: [email protected]  
Website: www.oac.gr