Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας

ΟΡΑΜΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ταυτότητα: Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας (ΕΚΝ) στα Νωπήγεια Κισάμου είναι Παράρτημα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), που υπηρετεί την προαγωγή του τόπου και την καλλιέργεια ελεύθερου διαλόγου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο επί των συγχρόνων προβλημάτων της ζωής.

Ίδρυση: 6 Ιουνίου 1988, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΚ.

Τόπος: Στην ανατολική γωνιά του Κόλπου της Κισάμου, σε περιοχή εξαιρέτου φυσικού κάλλους, η ΟΑΚ αγόρασε έκταση 170 στρεμμάτων, που εκτείνεται σε 200 μέτρα κατά μήκος της ακτής, απλώνεται ανηφορικά προς τον λόφο και προσφέρει πανοραμική θέα. Εκτός από έναν μικρό οικισμό στα δυτικά (2 χλμ.), ολόκληρη η έκταση είναι ακατοίκητη, «παρθένα γη».

Συγκοινωνία: Το ΕΚΝ απέχει 6 χλμ. από την ΟΑΚ και 100 μέτρα από τη νέα Εθνική Οδό, που οδηγεί στο Καστέλι (15 χλμ.), στα Χανιά (29 χλμ.), στο Αεροδρόμιο (42 χλμ.) και στο Λιμάνι της Σούδας (35 χλμ.).

Μορφή: Ο χώρος προβλέπεται να διαμορφωθεί  σε ένα ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, που διατηρεί βιώσιμα στοιχεία του παραδοσιακού αγροτικού βίου της Κρήτης, συνδυασμένα με σύγχρονες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα νέων ανθρώπων.

Στο ΕΚΝ λειτουργούν:

  • Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.
  • Υπαίθριο πετρόκτιστο Θέατρο 600 περίπου θέσεων. Ήδη από το 1992 υπηρετεί καλλιτεχνικές ανάγκες και δραστηριότητες του ΕΚΝ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
  • Κατοικίες φύλακα και προσωπικού.
  • Αμπέλι και παραδοσιακό πατητήρι.
  • Παραδοσιακή πηγή.
  • Ελαιώνας.
  • Εργαλεία παραδοσιακής σποράς, θερισμού, αλωνίσματος (υπάρχει νεόκτιστο αλώνι).
  • Προσωρινές εγκαταστάσεις διαμονής και διατροφής.

Υπάρχει σχεδιασμός για μελλοντική λειτουργία των παρακάτω:

  • Εγκαταστάσεις για διανυκτέρευση νέων σε δίκλινα και πολύκλινα δωμάτια, καθώς και νέων με ειδικές ανάγκες.
  • Σκήτες για ενηλίκους, που θα φιλοξενούνται περιοδικά στο Κέντρο για να προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους στους νέους και να συμβάλουν στη δημιουργία κατάλληλης «περι-πατητικής» παιδευτικής ατμόσφαιρας.
  • Τμήμα έρευνας προβλημάτων νεολαίας - Βιβλιοθήκη (εξειδικευμένη σε ζητήματα και ενδιαφέροντα νέων).
  • Εγκαταστάσεις για αθλήματα (παλαιά και σύγχρονα στην ξηρά και στη θάλασσα, διευκολύνσεις για ορειβασία, προσκυνηματικό τουρισμό κ.ά.).
  • Εργαστήρια (κεραμική, ξυλουργείο - ξυλογλυπτική, καλαθοπλεκτική, κατεργασία ημιπολύτιμων λίθων, σιδηρουργείο, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα, οπτικο-ακουστικά, κ.λπ.).
  • Τέχνες: Θέατρο, μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, λαϊκή χειροτεχνία, μουσική και χοροί της Κρήτης κ.λπ.
  • Ειδική έμφαση στις ορθόδοξες εκκλησιαστικές τέχνες σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αγιογραφίας που λειτουργεί στην ΟΑΚ.
  • Δυνατότητες για πρακτική και γρήγορη σπουδή της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας (ιδίως για πρόσφυγες και μετανάστες).
  • Κύρια γνωρίσματα και ζωτικές λειτουργίες ενός κρητικού χωριού [πλατεία, καφενείο, αλώνι (έτοιμο), φούρνος, πατητήρι, μεταξουργείο, Μεσογειακό Μελισσοκομικό Ινστιτούτο].

Εμπειρίες και προοπτικές: Στο ΕΚΝ αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες από το 1990 και εξής. Έχουν φιλοξενηθεί ήδη σε ομάδες, 2.000 και πλέον νέοι και νεάνιδες από την Ελλάδα και 43 άλλες Χώρες της Ευρώπης και τις μη Ευρωπαϊκές Μεσογειακές Χώρες. Η παραμονή κάθε ομάδας διαρκεί συνήθως τρεις εβδομάδες.

Η ζωή στο Κέντρο οικοδομείται πάνω σε δύο βασικές αρχές: την κοινωνικότητα (κυρίως με την πνευματική έννοια του όρου κοινωνία) και τη δημιουργικότητα. Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι να διακονήσει νέους ανθρώπους σε περιφερειακό, εθνικό, διεθνές, διορθόδοξο και διεκκλησιαστικό - οικουμενικό επίπεδο, δίδοντας ευκαιρίες για συνάντηση, καταλλαγή, μάθηση, εργασία και συνεργασία.

Ο τίτλος ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ (ευρωπαϊκό - μεσογειακό) δεν είναι αποκλειστικός: τονίζει μόνο τον κύριο σκοπό του Κέντρου, που είναι να ασχοληθεί πρωτίστως με προβλήματα, ανάγκες και προκλήσεις που απασχολούν τους νέους της Ελλάδας και των λοιπών ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών, αλλά και με νέους και Οργανώσεις νέων από άλλες ηπείρους.

Σε νέους από την παγκόσμια ελληνική διασπορά προσφέρει το Κέντρο ευκαιρίες για αμοιβαία επικοινωνία, για γνωριμία με τους τόπους προέλευσης των προγόνων τους και με τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στους τόπους αυτούς. Παιδιά Ελλήνων της διασποράς, που φυτεύουν ένα δέντρο στο Κέντρο (στο «Περβόλι των Αποδήμων»), λαμβάνουν επίσημο πιστοποιητικό ότι το δέντρο είναι δικό τους διά βίου!

Σπορά - θερισμός - αλώνισμα: Αναφέρουμε ενδεικτικά το ειδικό αυτό πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1997 για αρκετά χρόνια. Έδωσε κυρίως σε παιδιά Δημοτικού την ευκαιρία να γνωρίσουν αυθεντικές παλαιότερες μορφές αγροτικής ζωής και εργασίας. Χιλιάδες μαθητές με δασκάλους και γονείς τους έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Προβλέπεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ - Παράρτημα της ΟΑΚ) και το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων - Τμήμα του ΙΘΟ.

 

Περπατώντας στα Καλντερίμια της ΟΑΚ

Περπατώντας στα Καλντερίμια της ΟΑΚ

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

Τα Καλντερίμια της ΟΑΚ –με μεγάλο μεράκι από το 1996 μέχρι και σήμερα– κατασκευάζουν φοιτητές από τη Γερμανία, στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, από τις σχολές του Oppenheim (Επαγγελματική Σχολή),


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-