Επιστήμη και Θρησκεία

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Από 5-9 Ιουνίου 2017 πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το πρώτο Διεθνές Θερινό Σχολείο (Summer School), με θέμα «Σύγχρονη Επιστήμη και Ορθόδοξη Παράδοση», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η ΟΑΚ. Η προσπά

Από 5-9 Ιουνίου 2017 πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ το πρώτο Διεθνές Θερινό Σχολείο (Summer School), με θέμα «Σύγχρονη Επιστήμη και Ορθόδοξη Παράδοση», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η ΟΑΚ. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος, με γενικό τίτλο «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον κόσμο», το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, υπό τη διεύθυνση του Υπεύθυνου Ερευνητή του Προγράμματος, Δρ. Ευθύμιου Νικολαΐδη και με τη χρηματοδότηση του Templeton World Charity Foundation.

     Η θεματολογία εστιάζεται στο διάλογο μεταξύ της σύγχρονης επιστήμης και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, μέσα από μία φιλοσοφική θεώρηση και ακολουθώντας την ιστορικοαναλυτική μέθοδο, καθώς και στην ανάλυση των κειμένων των Πατέρων της Εκκλησίας (π.χ. Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Νύσσης κ.α.), των μεγάλων εκείνων μορφών που γεφύρωσαν το χάσμα μεταξύ Επιστήμης και Πίστης, μέσα από την οικουμενική ματιά της ορθόδοξης παράδοσης.

     Εισηγήσεις θα κάνουν οι Δρ. Ευθύμιος Νικολαΐδης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελλάδα), Δρ. Ronald Numbers (Viscosin, Η.Π.Α.), Ευδοξία Δελλή (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελλάδα), Δρ. William Shea (Πανεπιστήμιο Pantua), Δρ. Γεώργιος Παύλος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελλάδα), Δρ. Γιώργος Βλαχάκης (Ε.Α.Π., Ελλάδα), Δρ. Βασίλειος Κωνσταντούδης (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», Ελλάδα), Δρ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ., Ελλάδα), Δρ. Κωνσταντίνος Καλαχάνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα).

     Στο Σεμινάριο, επίσης, συμμετέχουν καθηγητές και φοιτητές από Ανώτατες Σχολές Πανεπιστημίων της Χώρας, αλλά και του εξωτερικού (π.χ. Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ., Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Εθνικό Πανεπιστήμιο του Tsing Hua, Πανεπιστήμιο του Belfast, Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, Πανεπιστήμιο της Pantua, Πανεπιστήμιο του Notre Dame, Πανεπιστήμιο του Cantabric, Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ από το Ισραήλ, Messiah College της Αμερικής, Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας κ.α.).

     Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στην εμπειρία της ΟΑΚ στα θέματα διαλόγου  Επιστήμης και Θρησκείας, κυρίως μέσα από τη διεξαγωγή επιστημονικών Συνεδρίων, ενώ ταυτοχρόνως ανέπτυξε πτυχές του υπό συζήτησιν θέματος με βάση τα επίσημα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έλαβε χώρα στην ΟΑΚ το περασμένο καλοκαίρι.

Η προσπάθεια στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης για τη συμμετοχή νέων ερευνητών από την Ελλάδα, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάδειξη της Κρήτης ως διεθνούς κέντρου ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στο σημαντικό διάλογο μεταξύ Επιστήμης και Θρησκείας.

 

 


Φωτογραφίες

Στην αίθουσα
Ο κ. Ζορμπάς και ο κ. Νικολαΐδης