Η νέα αρχή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Από 2-5 Δεκεμβρίου 2014 συνήλθε στις Βρυξέλλες η τελευταία Γενική Συνέλευση της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΣΕΕ), αποτέλεσμα προηγούμενων αποφάσεων. Με τη φετινή Γενική Συνέλευση κλείνει οριστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο από την οικουμενική ιστορία στις Βρυξέλλες, καθώς το ΣΕΕ μεταφέροντας την έδρα του από τη Γενεύη στις Βρυξέλλες συγχωνεύτηκε πλήρως και με την παραπάνω Επιτροπή «Εκκλησία και Κοινωνία».

Η συνεργάτιδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) κ. Αικατερίνη Καρκαλά-Ζορμπά είχε την Προεδρία (moderation) των συνεδριάσεων επί όλων των διαδικαστικών και νομικών θεμάτων. Η κ. Καρκαλά-Ζορμπά, επί σειρά ετών, ήταν μέλος της ίδιας Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία», Αντι-Πρόεδρος της Επιτροπής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και άλλων Επιτροπών της ίδιας εκκλησιαστικής Οργάνωσης. Ως Γραμματέας της Γενικής Συνέλευσης έλαβε μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου. Στο νέο οργανωτικό σχήμα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών συμμετέχει ως Αντι-Πρόεδρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης (Εκκλησία της Ελλάδος).

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του ΣΕΕ μίλησε και ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.

Σκοπός του ΣΕΕ είναι η άμεση επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η καλύτερη συνεργασία των επί μέρους Εκκλησιών. Το ΣΕΕ αποτελείται από 114 Ορθόδοξες, Προτεσταντικές, Αγγλικανικές και Παλαιο-Καθολικές Εκκλησίες  από όλες τις Χώρες της Ευρώπης και ιδρύθηκε το 1959. Επίσης στις Βρυξέλλες σήμερα υπάρχουν Αντιπροσωπείες Ορθοδόξων Εκκλησιών όπως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Εκκλησίας της Κύπρου, του Πατριαρχείου της Μόσχας και της Ρουμανίας.


Φωτογραφίες

-
-
-