Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα

   

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τις 21 έως τις 25 Μαΐου 2018. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα» και διερευνήθηκε η σπουδαιότητα και οι επιπτώσεις της συνοδικότητας για την Εκκλησία και την κοινωνία σε έναν πλουραλιστικό κόσμο, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας εποικοδομητικός και κριτικός διάλογος.

     Στα γενικά θέματα του συνεδρίου περιλαμβανόταν τα εξής: «Συνοδικότητα (παρόν και μέλλον)», «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Διασπορά», «Ο ρόλος της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο», «Λειτουργικά και ποιμαντικά ζητήματα», «Σχέσεις με άλλες Εκκλησίες και θρησκείες», καθώς και «Το μέλλον της Ορθοδόξου Θεολογίας», ενώ περισσότεροι από εκατό ακαδημαϊκοί θεολόγοι από όλο τον κόσμο, καθώς και κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες συμμετείχαν στις εργασίες του εν λόγω Συνεδρίου.

     Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 21ης Μαΐου με συναυλία λόγιας βυζαντινής μουσικής από τον σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» στον Άγιο Γεώργιο-Ροτόντα, ενώ στη συνέχεια, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και των ακαδημαϊκών, εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών.

     Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. τίμησε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης –με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από της ιδρύσεώς της– με την απόδοση τιμητικής πλακέτας, την οποία παρέδωσε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου προς τον Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, για την προσφορά του Ιδρύματος στην Εκκλησία και την Κοινωνία.

     Στο Συνέδριο έκαναν σημαντικές εισηγήσεις ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: «Η Εγκύκλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Υπάρχει μία κοινωνική διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας;», η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος Αικατερίνη Καρκαλά, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, η οποία παρουσίασε το θέμα: «Η μετα-Σύνοδος εποχή στον οικουμενικό διάλογο» και η Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Δρ. Μαρία Χατζηαποστόλου, η οποία μίλησε με θέμα: «Η ανθρωπολογική διάσταση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου –Προβληματισμοί και προοπτικές για το μέλλον–».

     Η αποτελεσματικότητα του παραπάνω Συνεδρίου έγκειται στην εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη κατά τις εργασίες του, στη συνάντηση των θεολογικών δυνάμεων και στην πληρέστερη ενημέρωση του λαού για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από Ιεράρχες, ειδικούς επιστήμονες και κορυφαίους θεολόγους. Επιπλέον, υπήρξε σημαντική προβολή της ΟΑΚ, με αναφορά στη μεγάλη θεολογική σπουδαιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, καθώς και στην πολυσήμαντη προσφορά της, η οποία συνέβαλε στην πραγματοποίηση του σπουδαιότερου εκκλησιαστικού γεγονός των τελευταίων δεκατριών αιώνων. Το Ίδρυμα προβλήθηκε, επίσης, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο φορέων –Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ΟΑΚ– και κυρίως από τις σημαντικές επαφές και νέες συνεργασίες που προήλθαν από τις συζητήσεις με τους συμμετέχοντες.

     Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ημερήσια εκδρομή στους Μακεδονικούς Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας και στην Ι. Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπῳ.


Διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του Δρ. Κωνσταντίνου Ζορμπά

 

Περίληψη