Συνέδριο Βιολογίας

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Διεθνές Συνέδριο για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών και άλλων φορέων λοιμωδών ασθενειών –το μοναδικό παγκοσμίως στο είδος του– πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (24-29 Ιουλίου), όπου έχει καθιερωθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Διεθνές Συνέδριο για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών και άλλων φορέων λοιμωδών ασθενειών –το μοναδικό παγκοσμίως στο είδος του– πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (24-29 Ιουλίου), όπου έχει καθιερωθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για μια διοργάνωση με τεράστια διεθνή εμβέλεια, που συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον εκατοντάδων ερευνητών, με συμμετοχές από όλες τις ηπείρους.  

     Κατά την έναρξη του Συνεδρίου καλωσόρισμα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των επιστημόνων για την αντιμετώπιση των ασθενειών που συνδέονται με τη βιολογία των κουνουπιών, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση και άλλων σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.

     Στη συνέχεια, όπως υπογράμμισε –εκ μέρους των διοργανωτών του Συνεδρίου– ο Γιώργος Χριστοφίδης, Καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου: «είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τέτοια επιστημονικά Συνέδρια που μας αναδεικνύουν ως Χώρα και φέρνουν κόσμο για να δει την Ελλάδα και την Κρήτη». Ο Χριστοφίδης πρόσθεσε επίσης ότι, «είναι πολύ καλό για την Κρήτη και το Κολυμπάρι που έχει την ΟΑΚ, αλλά και είναι τιμή για την Ελλάδα που συγκεντρώνει τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο».

     Στο παρόν Συνέδριο παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις εντομομεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε τσιμπήματα κουνουπιών και τα κρούσματα που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, αφορούν δυστυχώς και τη Χώρα μας, αφού εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων (π.χ. μετακινήσεις πληθυσμών κ.λπ.), υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ασθένειες αυτές να εξελιχθούν σε απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και την τουριστική οικονομία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου η οικονομική κρίση επηρεάζει τα μέτρα πρόληψης.

     Όπως υπογράμμισε ο Χριστοφίδης, ταυτοχρόνως, «έμφαση στις εργασίες του Συνεδρίου δίδεται, μεταξύ άλλων, στη νέα εποχή της βιοτεχνολογίας, που περιλαμβάνει και τη χρήση διαγονιδιακών εντόμων, καθώς και στις εφαρμογές της εναντίον των εντομομεταδιδόμενων ασθενειών, οι οποίες είναι σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές του κόσμου».

     Ακολούθως, όπως ανέφερε ο Γιάννης Βόντας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «ως γενικό εξαγόμενο συμπέρασμα με αφορμή το εν λόγω Συνέδριο, είναι πως η Κρήτη θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί δημιουργικά, όπως και την παράδοση που έχει δημιουργήσει στο συγκεκριμένο πεδίο έρευνας». Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και νεοσύστατοι Εθνικοί Φορείς –όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)– ενισχύουν σημαντικά την έρευνα του ΙΤΕ-ΙΜΒΒ, χρηματοδοτώντας σχετικά ερευνητικά Προγράμματα. Η έρευνα αυτή θα πρέπει ωστόσο να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί με στόχο τη δημιουργία ομάδων αριστείας, με προσέλκυση ερευνητών και από το εξωτερικό, για την κάλυψη ερευνητικών αναγκών μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, στο αντικείμενο των εντόμων υγειονομικής σημασίας και των εντομομεταδιδόμενων ασθενειών. Οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλουν στην έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών, καθώς επίσης και να συγκρατήσουν το κύμα διαφυγής νέων Ελλήνων και ιδιαίτερα εξαίρετων Κρητικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, στο εξωτερικό.


Φωτογραφίες

Ο κ. Χριστοφίδης στο Βήμα της ΟΑΚ
Εργασίες
Εργασίες