«Σάββατο στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ»

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές δράσεις στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», με γενικό τίτλο: «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ».

Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά 4 έως 12 ετών και αποτελούνται συνολικά από 10 Προγράμματα, τα οποία αφορούν στα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες των παιδιών.

Η ΟΑΚ και συγκεκριμένα η Βιβλιοθήκη της δίδει τη δυνατότητα σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης των παιδιών κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η πραγματοποίηση των παρόντων εκπαιδευτικών δράσεων στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ, αποτελεί ένα εναλλακτικό είδος διδασκαλίας και επιδιώκει τη δραστηριοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, μέσα από καινοτόμες δράσεις και μεθόδους εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της απόκτησης γνώσης και της καλλιέργειας συμπεριφοράς τους.

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της προσωπικότητας των παιδιών, η καλλιέργεια συστήματος αξιών, η κοινωνικοποίηση τους, η αξιοποίηση της γνώσης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων τους.

Η ώρα έναρξης των Προγραμμάτων είναι 11:00 πρωινή.

Πληροφορίες: Ιωάννης Μουντογιαννάκης, επιστ. συνεργάτης της ΟΑΚ- Βιβλιοθηκονόμος, Τηλ.: 28240 22245 ή 28240 22500, Website: www.oac.gr.

 

Ακολουθεί το Πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων:

 

1.Τίτλος: Μικροί δημοσιογράφοι

 8/12/2018
 
Με αφορμή τα 50 χρόνια ζωής της ΟΑΚ, αναζητάμε πληροφορίες και εικόνες στο διαδίκτυο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ και για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο (Γαλανάκη). Στη συνέχεια εκτυπώνουμε τις πληροφορίες και δημιουργούμε με την τεχνική της επικόλλησης (κολάζ), ένα πορτραίτο για τους δύο αυτούς μεγάλους Ιεράρχες της σύγχρονης Ιστορίας μας. Στο τέλος τα παιδιά θα περιηγηθούν στη φωτογραφική Έκθεση του κ. Νικολάου Μαγγίνα με θέμα το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. 

 

2. Τίτλος: Πώς να πιάσεις ένα αστέρι

Συγγραφέας: Oliver Jeffers

 15/12/2018

 Διαβάζουμε για το αγοράκι της ιστορίας όπου κάθε βράδυ κοιτούσε τον ουρανό από το παράθυρό του κι ευχόταν να είχε ένα δικό του αστέρι. Ονειρευόταν πώς θα ήταν η ζωή μαζί του, τα παιχνίδια που θα έπαιζαν, τους περιπάτους που θα έκαναν. Αποφάσισε, λοιπόν, ότι θα προσπαθούσε να πιάσει μόνος του ένα αστέρι. Μία μαγική ιστορία που μιλάει για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα πιο τρελά μας όνειρα. Στο τέλος ζωγραφίζουμε και φτιάχνουμε αστέρια για το χριστουγεννιάτικό μας δέντρο.

 

3. Τίτλος: Ο ραφτάκος των λέξεων 

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

 12/01/2019

 Δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη, οπότε ήταν μοναδικός. Αλλά ακόμη πιο μοναδικό τον έκαναν τα υλικά με τα οποία έφτιαχνε τα ρούχα και τα δημιουργήματά του. Με λέξεις! Από παραμύθια, από ποιήματα, από τραγούδια, από λεξικά. Ούτε νήματα, ούτε κλωστές, ούτε μαλλί για πλεκτά. Μόνο λέξεις. Διαβάζουμε την ιστορία του ραφτάκου των λέξεων και στο τέλος ενώνουμε χαμένες λέξεις φτιάχνοντας μία μπλούζα από αυτές.

 

4. Τίτλος: Με το ποδήλατό μου αρχηγό το αυτοκίνητο νικώ

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

 26/01/2019

 Ένα βιβλίο για το ποδήλατο και τη συμβολή του στον οικολογικό τρόπο ζωής. Μπορεί η Λογοτεχνία να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά του αναγνώστη σχετικά με το περιβάλλον; Συζητάμε καλές πρακτικές για τη φροντίδα του περιβάλλοντος και ζωγραφίζουμε το δικό μας ποδήλατο.

 
5. Τίτλος: Ο Φεγγαροσκεπαστής

Συγγραφέας: Eric Puybaret 

16/02/2019

O Τιμολέων πρέπει ως το χάραμα να βρει τρόπο να φτάσει στο φεγγάρι. Θα τα καταφέρει; Διαβάζουμε το ποιητικό παραμύθι, ο φεγγαροσκεπαστής, το οποίο μιλά για τη δύναμη της φιλίας και της αλληλεγγύης. Στο τέλος, κοσμούμε τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος φτιάχνοντας μία αλυσίδα από λέξεις που συμβολίζουν τη φιλία, την αλληλεγγύη και την αγάπη, με σκοπό να μη σπάσει ποτέ.

 

6. Τίτλος: Στα παλάτια της Κνωσού

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης

23/02/2019
 
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα για παιδιά και όχι μόνο. Ο μύθος έρχεται να συναντήσει την Ιστορία και την αρχαιολογία, με τον συγγραφέα που τόσο αγάπησε τα παιδιά, να τους χαρίζει ένα βιβλίο με έμπνευση και πολύ μεράκι. Διαβάζουμε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα αυτό και ζωγραφίζουμε εικόνες από τη Μινωική Κρήτη.
 

7. Τίτλος: Ουπς

Συγγραφέας: Jeffers Oliver  

02/3/2019 

Διαβάζουμε για τον χαρταετό του Φλόιντ που σκαλώνει στα κλαδιά του δέντρου. Η προσπάθειά του να τον κατεβάσει, οδηγεί σε ξεκαρδιστικές σκηνές. Στο τέλος ετοιμάζουμε και ζωγραφίζουμε τον δικό μας χαρταετό!

 

8. Τίτλος: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς 

23/3/2019

«Τον ’λέγαν Γέρο του Μοριά για τη λεβέντικη θωριά μα και για τη στρατηγική του ικανότητα, την τόλμη και τη διορατικότητα.»

Διαβάζουμε για τις περιπέτειες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τον γνωρίζουμε μέσα από χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά. Στο τέλος φτιάχνουμε τη δική μας Ελληνική σημαία.

 
9. Τίτλος: Τα μαλλιά του Όλιβερ

Συγγραφέας: Θοδωρής Τσεκούρας  

06/04/2019
 
Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σκοπός είναι να τονώσει την αγάπη για τη μελέτη και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. Φέτος, διαβάζουμε ένα εμπνευσμένο ταξίδι που δείχνει στα παιδιά πώς να αποδέχονται το διαφορετικό και να μη φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, αλλά και να συναισθάνονται τα συναισθήματα των άλλων.
 

10. Τίτλος: Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα

Συγγραφέας: Μαρίνα Παλιάκη

20/04/2019 

Το βιβλίο παρουσιάζει το μήνυμα του ευαγγελικού γεγονότος που εμπνέει την κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και συνδέει το εκάστοτε γεγονός με τις Ιερές Ακολουθίες των ημερών στις οποίες το κάθε παιδί καλείται να συμμετάσχει ενεργά. 

  


Φωτογραφίες

Η Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ, "Το Φως"