Φωτοσύνθεση και ζωή

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του διεθνούς Συνέδριου με θέμα: “Photosynthesis Research for Sustainability- in honor to G. C. Papageorgiou”, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου 2015).

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του διεθνούς Συνέδριου με θέμα: “Photosynthesis Research for Sustainability- in honor to G. C. Papageorgiou”, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου 2015).  Το Συνέδριο διεξάγεται κάθε 2 χρόνια και γίνεται προς τιμήν επιφανών επιστημόνων της Φωτοσύνθεσης. Στο Συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από όλα τα μέρη του κόσμου για να τιμήσουν τον Δρ Γ. Χ. Παπαγεωργίου. Ενδεικτικά αναφέρονται A. Melis (Berkeley, USA), Jian-Ren Shen (Okayama, Japan), N. Murata (Okazaki, Japan), Govindjee (Illinois, USA), J. Barber (Imperial, England), P. Nixon (Imperial, England), Suleyman Allakhverdiev (Russia).

O Δρ. Γ.  Παπαγεωργίου, σημαίνον στέλεχος της επιστημονικής κοινότητας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υπήρξε επί σειρά ετών Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας (Σήμερα Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών). Η συνεχής επιστημονική ενασχόλησή του (πλέον των 40 ετών) σε θέματα Φωτοσύνθεσης τον καθιστούν ως έναν από τους πλέον γνωστούς πρεσβευτές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Παγκόσμια Ερευνητική Κοινότητα.  

Στο συνέδριο συμμετείχαν περί τους 140 σύνεδροι και έγιναν πάνω από 100 εισηγήσεις.

Φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία με την οποία η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται στα δύο απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση των ζωικών οργανισμών. Την τροφή και το Οξυγόνο της αναπνοής μας. Η μελέτη της απαιτεί την συνεργασία επιστημόνων από τον κλάδο της Φυσικής, της Χημείας και φυσικά της Βιολογίας.