Σεμινάριο Φωτογραφίας

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) πραγματοποίησε από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου 2017, Σεμινάριο Φωτογραφίας, με θέμα το «Πορτραίτο: θεωρία και πράξη».

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) πραγματοποίησε από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου 2017, Σεμινάριο Φωτογραφίας, με θέμα το «Πορτραίτο: θεωρία και πράξη». Εισηγητής του Σεμιναρίου ήταν ο καταξιωμένος φωτογράφος της Κρήτης Μανώλης Μετζάκης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Φωτογραφικής Ένωσης (GPU - Global Photographic Union). Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μετζάκης κατά τις δύο ημέρες του Σεμιναρίου ανέπτυξε με θεωρητικά μαθήματα και σε εργαστήρι φωτογραφίας τα παρακάτω θέματα: «“Η Κρητική Σχολή Φωτογραφίας”- ένα ιδιαίτερο είδος πορτραίτου», «Φωτογραφία και Κινηματογράφος – Ομοιότητες και Διαφορές» και «“Το φως του σκοτεινού θαλάμου”· ο ρόλος της φωτογραφίας πριν και μετά το θάνατο».

Η υπεύθυνη του Σεμιναρίου Κωνσταντίνα Στεφανάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, ευχαρίστησε τον κ. Μετζάκη και τόνισε πως, «αντικρίζοντας και ερμηνεύοντας τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες του –όχι μόνο από την Έκθεση για την ταινία “El Greco”, αλλά και από την 28χρονη γεμάτη διακρίσεις πορεία του, που τον έχει καταξιώσει παγκοσμίως, μας κάνει υπερήφανους ως Κρητικούς και ως Έλληνες». Υπογράμμισε δε, ότι «ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός ως “Ελ Γκρέκο” προτάσσει στους πίνακές του το φως και τις αξίες του ανυπότακτου κρητικού πολιτισμού που τον γέννησε. Ο Θεοτοκόπουλος πάντοτε πάλευε στα έργα του και στη ζωή του να φέρει φως στο σκοτάδι κι αυτό κάνει σήμερα με το φωτογραφικό φακό και ο Μανώλης  Μετζάκης».

     Το Σεμινάριο παρακολούθησε και ο Ιωάννης Σμαραγδής, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και τόνισε πως για πρώτη φορά παγκοσμίως πραγματοποιείται κοινή συνάντηση σκηνοθέτη (Γιάννης Σμαραγδής), φωτογράφου πλατό (Μανώλης Μετζάκης) και διευθυντή φωτογραφίας (Άτης Σταύρου), οι οποίοι αναλύουν την ίδια ταινία και συνεχάρη τον κ. Μετζάκη και την ΟΑΚ γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

     Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης και τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφιών του Μανώλη Μετζάκη, με θέμα: «El Greco». Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, τόνισε πως το Ίδρυμα στηρίζει πάντα την Τέχνη και τον Πολιτισμό, στον οποίο δεν μπορούν να μπουν όρια και ευχαρίστησε θερμά τους τρεις καταξιωμένους και τιμώμενους καλλιτέχνες, για τη μεγάλη τιμή που κάνανε στο Ίδρυμα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τις παρεμβάσεις του σε θέματα Πολιτισμού. Στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας παρευρέθηκαν, εκτός από τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο, πολλοί φωτογράφοι και καλλιτέχνες του τόπου. Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στην ΟΑΚ από 11/3 έως 8/4/2017 και θα ακολουθήσουν σειρά Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με την παρουσία του κ. Μετζάκη.


Φωτογραφίες

Σεμινάριο
Εγκαίνια
Ο Ρόμπερτ Φούλτζαμ
Ζορμπάς -Σμαραγδής