Πνευματικό Μνημόσυνο για τον αοίδιμο Εμμανουήλ Κριαρά

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, έλαβε χώρα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης το ετήσιο Πνευματικό Μνημόσυνο για τον αείμνηστο Εμμανουήλ Κριαρά (1906 - 2014). Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γωνιάς, ακολούθησε ομιλία από τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, Καθηγ. Ερατοσθένη Καψωμένο.

   Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, έλαβε χώρα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης το ετήσιο Πνευματικό Μνημόσυνο για τον αείμνηστο Εμμανουήλ Κριαρά (1906 - 2014). Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γωνιάς, ακολούθησε ομιλία από τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ερατοσθένη Καψωμένο, με θέμα: «Η πνευματική παρακαταθήκη του Εμμανουήλ Κριαρά».

     Πιο αναλυτικά, την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος έκανε λόγο για τους δεσμούς αγάπης του αειμνήστου Εμμανουήλ Κριαρά με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίο Γαλανάκη. Επίσης ανέφερε την επικοινωνία που είχε ο Εμμανουήλ Κριαράς με τον μεγάλο συγγραφέα της Κρήτης, Νίκο Καζαντζάκη, γεγονός που φανερώνει την κοινή τους αγάπη, καθώς και την αγωνία τους για την ελληνική γλώσσα.

     Στη συνέχεια, η Βουλευτής κα Ευαγγελία (Βάλια) Βαγιωνάκη, δήλωσε πως, «σήμερα τιμούμε έναν ακαδημαϊκό, ένα γλωσσολόγο, μα κυρίως ένα δάσκαλο και ακούραστο δουλευτή, που συνδύασε την επιστημονική έρευνα με το ήθος», ενώ στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, αφού συνεχάρη την ΟΑΚ για τη διοργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης, τόνισε τη μεγάλη συμβολή του Κριαρά στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Στη συνέχεια ο Δρ Ζορμπάς έδωσε τον λόγο στον κ. Κώστα Μουτζούρη, Πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, ο οποίος μίλησε βιωματικά, εκθέτοντας στους παρευρισκομένους προσωπικές του εμπειρίες, για την αγάπη του Εμμανουήλ Κριαρά προς τα Χανιά και ιδιαίτερα προς την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

     Ακολούθως, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Ερατοσθένης Καψωμένος, μίλησε αρχικά για τη ζωή, το επιβλητικό έργο, τα μεγάλα οράματα και τις τολμηρές καινοτομίες του Εμμανουήλ Κριαρά στην Εκπαίδευση, τονίζοντας την αγωνιστική κοινωνική εγρήγορση που τον χαρακτήριζε και το παράδειγμά του ως υπόδειγμα ήθους και ευθυκρισίας. Μαρτυρία όλων αυτών των δράσεων κατέθεσε και η επί σειρά ετών συνεργάτιδά του κ. Καμνηνή Πηδώνια.

     Την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος έκανε αναφορά στην τιμητική εκδήλωση του Ιδρύματος προς τιμή του Εμμ. Κριαρά και ο μακαριστός Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος του απένειμε το ΕΜΒΛΗΜΑ της ΟΑΚ.  Όπως αναγράφεται στο σχετικό ΔΙΠΛΩΜΑ, η διάκριση απονεμήθηκε στον Εμμ. Κριαρά “σε ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για όσα έπραξε αγαθά υπέρ της παιδείας του Γένους και της επιστήμης”. 

    Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης με την ελπίδα ότι θα προχωρήσει και η πρόταση δημιουργίας Γλωσσικού Εργαστηρίου «Εμμ. Κριαράς» στο Πολυτεχνείο Κρήτης.


Φωτογραφίες

O Eratosthenis Kapsomenow
O Eratosthenis Kapsomenos