Ζωγραφίζοντας τον «Ερωτόκριτο. Το παραμύθι της Κρήτης» στην ΟΑΚ

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 55 μαθητές της Δ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, επισκέφθηκαν την ΟΑΚ για να παρακολουθήσουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», το οποίο υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά η ΟΑΚ, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου».

Αρχικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, για τη ζωή και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη διαχρονικότητα του έργου και την επίδραση σε σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος στους οποίους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης, καθώς και για τις πανανθρώπινες αξίες που εκείνο πρεσβεύει.

Παράλληλα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν από τον επιστημονικό συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμο της ΟΑΚ, Ιωάννη Μουντογιαννάκη, την ιστορία του Ερωτόκριτου από το βιβλίο «Ο πρώτος μου Κορνάρος: Ερωτόκριτος», της συγγραφέως Λίνας Σωτηροπούλου και να συζητήσουν για τη δύναμη της αγάπης και τις διαχρονικές αξίες του έργου. Επιπλέον, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, οι μικροί επισκέπτες άκουσαν το ετήσιο μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη νεότητα (ΙΒΒΥ), το οποίο φέτος έρχεται από την Λιθουανία, με τίτλο: «Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε».

Αμέσως μετά οι μαθητές παρακολούθησαν το video στο οποίο 77 καλλιτέχνες ερμηνεύουν τον Ερωτόκριτο, πρεσβεύοντας με αυτόν τον τρόπο, οικολογικά μηνύματα.

Οι μικροί φίλοι του Ιδρύματος μέσα από τα χρώματα και τις ζωγραφιές τους, «ζωντάνεψαν» σκηνές από τον Ερωτόκριτο, ενώ δώρισαν στο Ίδρυμα, ένα μικρό πίνακα που είχαν φιλοτεχνήσει στην τάξη τους, εμπνευσμένο από το έργο αυτό του Κορνάρου, ως ευχαριστία προς την ΟΑΚ.

Τελικώς, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην Αίθουσα όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία του σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, “El Greco”, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την Εικαστική Έκθεση της κ. Πέπης Χατζηδάκη, με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», αλλά και την Έκθεση Φωτογραφίας του κ. Νικολάου Μαγγίνα, που ως θέμα της έχει τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους, στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων – Herbarium Jacques Zaffran, όπου θαύμασαν τα σπάνια βότανα και ενημερώθηκαν για την κρητική χλωρίδα.


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-
-