«Βιωσιμότητα Αλιείας και Γαλάζια Ανάπτυξη: οι σύγχρονες προκλήσεις για την Περιφέρεια Κρήτης»

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στους χώρους της ΟΑΚ, Ημερίδα

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στους χώρους της ΟΑΚ, η Ημερίδα με θέμα: «Βιωσιμότητα Αλιείας και Γαλάζια Ανάπτυξη: οι σύγχρονες προκλήσεις για την Περιφέρεια Κρήτης», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΑΠΘ), οι Αλιείς Κολυμπαρίου και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). Κατά την έναρξη της Ημερίδας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον πρόσφατα αποθανόντα Γιώργο Τζανάκη, ο οποίος υπήρξε ένας εξαίρετος αυτοδύτης με πανελλαδική και παγκόσμια δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια διατηρούσε καταδυτικό κέντρο στην περιοχή.

      Κατά τους Χαιρετισμούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης και υλοποίησης της μελέτης της αλιείας στην περιοχή των Χανίων, ενώ ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, τόνισε πως το ζητούμενο είναι η υλοποίηση της μελέτης και γι’ αυτό ο Δήμος Πλατανιά πάντοτε θα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, μία στήριξη που επιβεβαίωσε και η κ. Βάλια Βαγιωνάκη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Ακολούθως, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την εξασφάλιση της επιβίωσης των αλιέων, αλλά και της πραγματοποίησης σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού μας.

     Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στις «Εισαγωγικές σκέψεις» του και μετά από μία βιβλική παρουσίαση και ανάλυση του 103ου Ψαλμού και συγκεκριμένα του στίχου: «Αύτη η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος…», σημείωσε τα εξής: «[…] Ιδού, λοιπόν, η θάλασσα, η μεγάλη και η πλατειά: αγαπημένη, ρυτιδιασμένη, άγρια, φουρτουνιασμένη, ανήσυχη, δυναμική, συνεχώς μεταβαλλόμενη κι ελεύθερη. Έδωσε πάντα έμπνευση στον άνθρωπο, αλλά και αποτέλεσε τον υγρό τόπο που έμαθε με τον καιρό να κατακτά, να “καλλιεργεί” και στο τέλος να ζει μέσα από τα γεννήματά της. Σκεφθήκατε ότι κανείς δεν σπέρνει στη θάλασσα, αλλά όλοι μας καθημερινά θερίζουμε και μάλιστα υπερβολικά τους καρπούς της; Μέχρι πότε άραγε;

     […] Ο άνθρωπος προσπαθώντας να ξορκίσει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της και να δαμάσει τη δύναμή της, δημιούργησε με τη φαντασία του, γοργόνες και πλάσματα του βυθού, άλλοτε τρομερά τέρατα και άλλοτε άυλες οντότητες που συντρόφευαν τους ναυτικούς στην πορεία τους και τους έδειχναν το δρόμο, προστατεύοντάς τους. Και όταν αργότερα η λογική ήλθε να καταλάβει τη θέση του μύθου, ο άνθρωπος ως νοήμων ον, έφτιαξε γέφυρες και καράβια και ξεχύθηκε να κατακτήσει τις θάλασσες του κόσμου και να ανακαλύψει νέες πολιτείες και άλλους πολιτισμούς.

     Στις ημέρες μας, όμως, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αποξενωθεί από τη φύση, γιγάντωσε τον μέσα του εγωισμό και ζει σαν να μην συνδέεται η ύπαρξή του με τα φυσικά στοιχεία γύρω του και με τα πλάσματα που του διδάσκουν ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος του. Συνέπεια αυτού του ασεβούς τρόπου υπο-ζωής και σε καμία περίπτωση ζωής, η μόλυνση του νερού, η ρύπανση των θαλασσών, η συνεπακόλουθη οικολογική καταστροφή, ο κίνδυνος εξαφάνισης σπάνιων ειδών που αποτελούν τον κρίκο μίας μεγάλης ενιαίας και άρρηκτης αλυσίδας και ο αντίκτυπος όλων αυτών, στον υπαίτιό τους, τον άνθρωπο.

     Ποιο είναι, λοιπόν, το μέλλον των θαλασσών; Ποιο είναι το αύριο που ξημερώνει για τον άνθρωπο; Ποια είναι η πορεία που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, αν θέλουμε η θάλασσα να συνεχίσει να αποτελεί πηγή ζωής για το μέλλον των παιδιών μας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα συζητηθούν σήμερα από τους ειδικούς, τους οποίους και καλωσορίζουμε. Αναμφισβήτητα, μοναδική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι η αναθεώρηση της στάσης ζωής μας. Σε αυτήν προστρέχουμε και προς αυτήν πορευόμαστε […]».

     Κατά τις εισηγήσεις, ο κ. Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, ανέλυσε το θέμα: «Σύγχρονοι κίνδυνοι των Θαλασσών», επισημαίνοντας τους κινδύνους της συνεχιζόμενης ρύπανσης με στερεά απόβλητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ η Δρ Χρυσάνθη Αντωνιάδου, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, παρουσίασε τα «Αποτελέσματα του Ερευνητικού έργου για την εκτίμηση της Βιοποικιλότητας των Αλιευτικών Πόρων της ευρύτερης περιοχής Χερσονήσου Ροδωπού».

     Στη συνέχεια, η κ. Λίνα Ανεζάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, παρουσίασε την ομιλία: «Άλλος με τη βάρκα μας… με τη ματιά του Δημόσιου Υπαλλήλου Ιχθυολόγου», ενώ ο κ. Αργύρης Καπανταγάκης (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), μίλησε με θέμα: «Ιχθυοκοιτίδες: η εμπειρία από τη Χίο». Ακολούθως, ο κ. Αθανάσιος Τσίκληρας, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, παρουσίασε τη «Σημερινή κατάσταση και προϋποθέσεις για ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων». Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Γκάνιας, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, στην ομιλία του με θέμα: «Τo μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και τα δυο ο άνθρωπος: σχέσεις εμπορικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών σε έναν κόσμο που αλλάζει», παρουσίασε τις σύγχρονες πτυχές αυτού του θέματος.

     Ακολούθησε η προβολή του Ντοκιμαντέρ «ΘΑΛΑΤΤΑ», δημιούργημα ομάδας φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, με το οποίο αναδείχθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων.

     Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των ομιλιών, έγιναν σύντομες  παρεμβάσεις και τοποθετήσεις. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, πρόκειται να διαβιβαστούν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις που προέκυψαν από το σύνολο των ερευνητικών προσπαθειών του εν λόγω εγχειρήματος. Παράλληλα θα διαβιβαστούν και όλες οι σχετικές προτάσεις των παρευρισκομένων, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν σε περαιτέρω δράσεις.

     Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με θαλάσσια εδέσματα που προσέφεραν οι αλιείς της περιοχής.

 

 


Φωτογραφίες

Έναρξη της Ημερίδας
Αρχές του τόπου
Ο Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς