Πρόσωπο προς Πρόσωπο κοινωνία στα καλντερίμια της ΟΑΚ

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, από το Γυμνάσιο Κολυμβαρίου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό περίπατο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης, τους υποδέχθηκε και τους παρουσίασε το Πρόγραμμα λόγου και Τέχνης, «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» του Ιδρύματος, (www.oac.gr/el/draseis/proswpo-pros-proswpo/diethnes-programma-logoy-kai-texnis-p197.html), το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση των καλντεριμιών του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TORAL (www.religion-health.eu), στο οποίο είναι εταίρος η ΟΑΚ και είναι επίκαιρο λόγω της πανδημίας, βάσει της ειδικής θεματολογίας του, καθώς πραγματεύεται τη συμβολή της θρησκείας στην υγεία (σωματική και ψυχική).

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο μονοπάτι, τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς και έχοντας ως ζητούμενο την εσωτερική αναζήτηση του νοήματος της κοινωνίας των προσώπων, όπως το εκλαμβάνει ο καθένας προσωπικά, βάσει των ερεθισμάτων που προκαλούν τα ψηφιδωτά, που υπάρχουν σε όλο το μήκος των καλντεριμιών και σε συνδυασμό με την ομορφιά της φύσης και της θέας του Κρητικού Πελάγους.

Η επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, μίλησε στους μαθητές για τους συμβολισμούς των ψηφιδωτών, οι οποίοι προέρχονται από την ορθόδοξη παράδοση, αλλά και για την έννοια του συμβόλου γενικότερα στη ζωή μας.

Η κατάληξη της στράτας του ανήφορου, του «μονοπατιού της καταλλαγής» ήταν  στο Παρεκκλήσι του Αββά Μακαρίου, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον βίο του (Βλ. P.G. 34,257. Πρβλ. Αποφθέγματα Αγίων Γερόντων, Αββάς Μακάριος ΛΗ΄, Αθήνα 1961, σελ. 70), με έμφαση στη σημασία της κοινωνίας του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο, που ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

 


Φωτογραφίες

-
-
-