Παρουσίαση Τιμητικού Τόμου για τον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη στην ΟΑΚ

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019

Παρουσιάστηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ο Αφιερωματικός Τόμος «Μωυσέως Ωδή», προς τιμή του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως του Αγιορείτου, μέσα στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα της ΟΑΚ. Την παρουσίαση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων αρθογράφων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος καλωσόρισε «άπαντες εις τους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης», με τα λόγια του ίδιου του Γέροντος Μωυσέως «Όσοι θέλουν μπορούν. Οι αγωνιστές κατακτούν. […] Όσοι ψάχνουν βρίσκουν». Κατά τον κ. Αμφιλόχιο, η λήθη δεν θα καταφέρει να «σβήσει» τη μνήμη του μακαριστού Γέροντος και για το λόγο αυτό «με δέος και συγκίνηση πραγματώνουμε την αποψινή εσπερίδα».

Κατά την παρουσίαση των Ομιλιών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος ανέπτυξε το θέμα: «Συνο-δοιπορία με τον Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη», υπογραμμίζοντας την απλότητα που χαρακτήριζε τον βίο του Γέροντα, καθώς και την προσωπική του μαρτυρία από τα βιώματα που έζησε κοντά σε εκείνον.

Στη συνέχεια, ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος, Γέροντας της Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Ιεράς Κουτλουμουσιανής Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος, παρουσιάζοντας το θέμα: «Ο Γέροντάς μου, Μωυσής ο Αγιορείτης», τόνισε την ιδιαίτερη αγάπη του Γέροντος Μωυσέως με τη Μεγαλόνησο της Κρήτης, καθώς και την παρουσία του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ως συνδέσμου μεταξύ του Γέροντος και της Μεγαλονήσου.

O Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, απουσίασε για λόγους υγείας, ενώ εκπροσωπήθηκε από τον Ιερομόναχο Μάξιμο, ο οποίος στην ομιλία του, ανέφερε βιογραφικά στοιχεία για τον Γέροντα, ενδεικτικά της προσωπικότητάς του, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ταπείνωση και τον εμπειρικό του λόγο, ο οποίος ήτο εναρμονισμένος με την Αγιορείτικη παράδοση.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την πραγματοποίηση της παρούσης εκδήλωσης μνήμης στον χώρο της Ακαδημίας που ενώνει τους πάντες και ευχήθηκε το Ίδρυμα να συνεχίσει το τόσο σημαντικό έργο του.

Τον Συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Άρχων Ιερομνήμων της Α.τ.Χ.Μ.Ε. και Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος ξεκίνησε ποιητικά, λέγοντας «Η Παναγιά μας είναι το Φως και Φάρος που φωτίζει και τ΄ Άγιο Όρος φύλακας πιστός, που την ε φροντίζει!». Κλείνοντας ο Δρ Ζορμπάς αναφέρθηκε σε κείμενος του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως «Στην Εκκλησία κανείς δεν αυθαιρετεί, αυτοσχεδιάζει, απομονώνεται, κάνει τον διορθωτή και τον δικηγόρο της Εκκλησίας. Η ενότητα, η ομόνοια, η ομοφροσύνη, η καλή ομολογία και απολογία είναι κεντρικής σημασίας. Η Εκκλησία αγωνιά για την σωτηρία όλων».

Στην εκδήλωση παρευρίσκοντο, επίσης ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης και άλλοι επίσημοι φορείς, ενώ αρκετά ΜΜΕ «κάλυψαν» τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά την εκδήλωση, όπως η «Πεμπτουσία», η «Νέα Τηλεόραση» και η «Νέα Μαρτυρία».

Ύμνους απέδωσε ο Χορός «Οι Κρήτες Μαΐστορες», με Χοράρχη τον κ. Αντώνιο Πλαΐτη, Άρχοντα Υμνωδό της Α.τ.Χ.Μ.Ε. –με ύμνους που προλόγισε ο κ. Χαράλαμπος Τσερκέζης, Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου– ενώ η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, απέδωσε Ωδές στη Θεοτόκο, με Χοράρχη τον Μουσικοδικάσκαλο κ. Γεώργιο Χαχλάκη.


Φωτογραφίες

-
-
-
-