ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2021-2022

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021

Προτάσεις για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Α) Μία βόλτα στην ΟΑΚ

Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι μία περιήγηση στους χώρους της ΟΑΚ, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και διά ζώσης ξενάγηση. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη ζωή και το έργο της ΟΑΚ, για τις πολυποίκιλες δράσεις του Ιδρύματος, και, τέλος, για το μεγάλο γεγονός που διεξήχθη στην ΟΑΚ, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνος: Ιωάννης Μουντογιαννάκης

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

Β) Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: ο ζωγράφος του Θεού

O Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός με το προσωνύμιο El Greco, κατέκτησε τον κόσμο με τα έργα του, μέσα από τα οποία αναζητούσε τον Θεό. Οι μαθητές, ενημερώνονται για τη ζωή και το έργο του Κρητικού ζωγράφου, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και στη συνέχεια ξεναγούνται στους πίνακες, πιστά αντίγραφα, της κινηματογραφικής ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “El Greco”, τα οποία φυλάσσονται στους χώρους της ΟΑΚ. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνος: Ιωάννης Μουντογιαννάκης

Διάρκεια: 30 λεπτά

 

Γ) Μία εικόνα χίλιες λέξεις: Κατανοώντας τα χρώματα και τα σύμβολα

Ένα ταξίδι στον κόσμο της Βυζαντινής Εικόνας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι μαθητές, θαυμάζοντας έργα κορυφαίων Αγιογράφων από όλο τον κόσμο, που δημιουργήθηκαν και δωρίθηκαν στην ΟΑΚ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Σύγχρονης Εικονογραφικής Τέχνης. Θα ενημερωθούν για την ιστορία και τη Θεολογία της Εικόνας, την Τέχνη, τις τεχνικές της Αγιογραφίας και τέλος, αφού ξεναγηθούν στην Έκθεση, θα σχεδιάσουν τη δική τους Αγιογραφία, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Στεφανάκη

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

Δ) Προστατεύοντας και Δημιουργώντας… (σ)τον κόσμο.

Το θέμα της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος είναι εξέχουσας σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το οικολογικό πρόβλημα, όπως και κάθε άλλο πρόβλημα του ανθρώπου, οφείλει να αντιμετωπισθεί στη ρίζα του, η οποία δεν είναι άλλη από μία διαστρεβλωμένη συμπεριφορά του ιδίου απέναντι στο Φυσικό Περιβάλλον. Για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του φυσικού κόσμου πρέπει να αντικρίσουμε τον κόσμο ως «δώρο Θεού» προς τον άνθρωπο. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα οικολογικά προβλήματα και να περιηγηθούν σε οικολογικές γωνιές στην ΟΑΚ. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνος: Αντώνης Καλογεράκης/Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

ΝΕΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1) Μίκης Θεοδωράκης: η Βιογραφία του

Ο εθνικός μας συνθέτης, ο οποίος «κοιμήθηκε» φέτος στην Κρητική γη, αφήνει τεράστια παρακαταθήκη με μακρά πορεία στον πολιτισμό, την τέχνη και τη μουσική. Η ΟΑΚ πραγματοποιεί ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, σχετικά με τη ζωή και το έργο του «Ουρανομήκη», σημειώνοντας τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να σημειώσουν το βιογραφικό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη πάνω σε μία χρονογραμμή. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των Τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Υπεύθυνος: Μουντογιαννάκης Ιωάννης

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

2) Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια μετά

Το 1922 συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης και το 1924 ολοκληρώθηκε η έλευση των Ελλήνων στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Η ΟΑΚ, εορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, παρουσιάζοντας σε χρονογραμμή τα σημαντικότερα σημεία της μεγάλης καταστροφής, ενώ παράλληλα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σημαντικές στιγμές μέσα από οπτικοακουστικό υλικό. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των Δ’, Ε’, Στ’ Τάξεων Δημοτικού και Α’, Β’, Γ’ Τάξεων Γυμνασίου.

Υπεύθυνος: Ιωάννης Μουντογιαννάκης/Βαγγέλης Βεργανελάκης

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

3) Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη μας

Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έχει ως στόχο οι μαθητές να ξεναγηθούν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και να ενημερωθούν σχετικά με το πώς λειτουργεί μία βιβλιοθήκη και τι ακριβώς κάνει ένας βιβλιοθηκονόμος. Τέλος, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να ενώσουν τα χαμένα κομμάτια βιβλίων και να φτιάξουν τη δική τους ιστορία, από την αρχή! Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των Δ’, Ε’, Στ’ Τάξεων Δημοτικού και Α’ Τάξης Γυμνασίου.

Υπεύθυνος: Ιωάννης Μουντογιαννάκης

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

4) Η Κρήτη μας και το μέλλον της Ευρώπης

Η έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από τους νέους της Ευρώπης και ο διάλογος μεταξύ τους δίνει νόημα στην ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Οι νέοι μας πιστεύουν ότι έχουμε ευθύνη έναντι του πλανήτη. Και, αν και ανησυχούν για το μέλλον, είναι αποφασισμένοι να το κάνουν καλύτερο. H OAK, εμπνευσμένη από την πλατωνική παράδοση του «συμφιλοσοφείν», αποτελεί έναν χώρο διαλόγου και πνευματικής ανταλλαγής στη διακονία του Θεού και των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, δίδει τη δυνατότητα στους νέους, αφού παρακολουθήσουν οπτικοακουστικό υλικό για τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης και να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των Τάξεων του Λυκείου.

Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Ζορμπάς/Ιωάννης Μουντογιαννάκης

Διάρκεια: 40 λεπτά

*********

Στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της ΟΑΚ εντάσσονται οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων μετά από συνεννόηση, ενώ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς είναι δυνατή η παραγωγή εκπαιδευτικών φύλλων σε επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με τα παραπάνω θέματα και είτε συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου είτε με συναφή Πολιτιστικά Προγράμματα.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προτεινόμενα Εκπαιδευτικά Προγράμματα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο Επιστημονικό Συνεργάτη της ΟΑΚ, Ιωάννη Μουντογιαννάκη, Βιβλιοθηκονόμο - Μουσειολόγο. Στοιχεία επικοινωνίας: 2824022245, e-mail: [email protected]

********

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα πραγματοποιούνται με την τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, με σεβασμό προς όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά της Covid–19. Οι επισκέψεις αφορούν ένα και μόνο Τμήμα της σχολικής Τάξης και οι μαθητές χωρίζονται σε μικρότερες Ομάδες, όπου είναι αυτό απαραίτητο.