Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022

Άρχισαν οι εργασίες του υβριδικού 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολεως

Άρχισαν οι εργασίες του υβριδικού 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολεως. Κατά την έναρξη, μετά τον Αγιασμό, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ανέγνωσε το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «οικοφιλικού πολιτισμού» για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόσκλησης της κλιματικής κρίσης, η οποία «αντικατοπτρίζει την αμφισημίαν της ελευθερίας του ανθρώπου και τας αντιφάσεις του πολιτισμού του», υπογραμμίζοντας ότι, παρά το γεγονός πως ο άνθρωπος αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεχίζει τη «γεωκτονία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι «η παιδική και η εφηβική ηλικία ως περίοδοι (είναι) ευνοϊκαί δι᾿ οικολογικήν ευαισθητοποίησιν και ανάπτυξιν υπευθυ­νότητος διά την προστασίαν του περιβάλλοντος».

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου Α’

Στη συνέχεια ο Γενικός της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, αφού ευχαρίστησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το σημαντικό του Μήνυμα, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «συνέπειες της απραξίας» του ανθρώπου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δίδοντας έμφαση στις «θεωρίες συνωμοσίας», οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαίως στην Ευρώπη, αλλά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας με τεράστιες οικολογικές συνέπειες, όπως αυτές επισημάνθηκαν στο φετινό Μήνυμα για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας (2022).

Στη συνέχεια ο π. Dr Peter Pavlovic, Εκπρόσωπος του «Δικτύου των Ευρωπαίων Χριστιανών για το Περιβάλλον» (ECEN), αναφέρθηκε επίσης στη δυσκολία να δράσουμε εμπράκτως στην κλιματική αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και της γηραιάς ηπείρου, η οποία πλέον δεν είναι μία ήπειρος ειρήνης, τόσο αναγκαία για τη σωτηρία του πλανήτη. Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Πολυτεχνείου για την ανάδειξη του προβλήματος, αλλά και στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, αλλά και τη σημασία των Ακαδημιών στην «αλλαγή νοοτροπίας» του κόσμου για το Περιβάλλον.

Τέλος, ο κ. Αντώνης Καλογεράκης, Επιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, ανέπτυξε τις δράσεις του Ινστιτούτου με έμφαση στην έμπρακτη χριστιανική οικολογία με τη δημιουργία «πράσινων ενοριών» με ενεργειακή αυτονομία (π.χ. Προσκυνηματικός Ναός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού και Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Καστέλι Κισάμου).

Στο ως άνω Συνέδριο συμμετέχουν ειδικοί Επιστήμονες και Θεολόγοι, με είκοσι (20) περίπου αξιόλογες επιστημονικές εισηγήσεις, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, και το Δίκτυο των Ευρωπαίων Χριστιανών για το Περιβάλλον» (ECEN).

Η είσοδος -για διά ζώσης παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου- είναι ελεύθερη για τους ενδιαφερομένους κληρικούς και λαϊκούς. Επίσης, οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube. Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2J7COjq, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα έχει τη σήμανση “LIVE” (Ζωντανή Μετάδοση).


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-
-