Ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνει καλοκαιρινή εκστρατεία φιλαναγνωσίας για παιδιά 4-12 ετών

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023

Ένα καλοκαιρινό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων

Ενα καλοκαιρινό ταξίδι λοιπόν στον κόσμο των βιβλίων όπου επιλεγμένα βιβλία ταξιδεύουν στην ενδοχώρα και γίνονται η αφορμή για έκφραση, παιχνίδι και δημιουργία. Συγχρόνως βαλίτσες με βιβλία περιμένουν τους μικρούς αναγνώστες να τα δανειστούν.

Τα βιβλία που έχουν επιλεχτεί για τις εκπαιδευτικές  δράσεις  ανάγνωσης και δημιουργίας, έχουν θεματικό άξονα  τα συναισθήματα και τις σχέσεις μας με τους άλλους,  με σκοπό  να συνειδητοποιήσουμε τη  μοναδικότητα  και διαφορετικότητα μας και να εξερευνήσουμε τα συναισθήματα μας.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, δήλωσε τα παρακάτω “.... η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας πραγματοποιείται από τον Δήμο Πλατανιά σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, σε μια προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή τα μικρά παιδιά με τον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου, μέσα από δημιουργικές και πρωτότυπες δράσεις. Μια επαφή που τείνει να χαθεί, με την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψηφιακή επικοινωνία να κυριαρχεί στον ελεύθερο χρόνο τους.  Οι δράσεις που θα γίνουν  σε πλατείες και σε σημεία φυσικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος του Δήμου Πλατανιά στόχο έχουν τη δημιουργική προσέγγιση του παιδικού βιβλίου από τους μικρούς αναγνώστες , μέσα από την καθοδήγηση των έμπειρων συνεργατών μας, ώστε μέσα από μία απολαυστική περιήγηση  στις σελίδες των βιβλίων, να εκφραστούν , να ενεργοποιήσουν τη σκέψη τους, να παίξουν και να διασκεδάσουν. Τους ευχόμαστε “καλό ταξίδι” στον κόσμο της φαντασίας και της δημιουργικότητας!...”

 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ανέφερε ότι "...σε μία περίοδο που ο καύσωνας μας κρατά κλεισμένους στο σπίτι, χωρίς να έχουν τα παιδιά μας τη δυνατότητα να βρεθούν και να μιλήσουν με συνομήλικους, η εκστρατεία αυτή του Δήμου Πλατανιά και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, έρχεται για να βγάλει τα παιδιά στη δροσιά της πλατείας. Εκεί σε ένα τόπο συνάντησης και συναναστροφής όπου τα παιδιά θα γευθούν τη χαρά της επικοινωνίας, της συνάντησης, τη συλλογικότητας και τη δημιουργική γνώση. Να ξαναβρούν ήθη και έθιμα που θα τα επιτρέψουν να οικοδομήσουν το δικό τους αφήγημα, το δικό τους μύθο για ένα καλύτερο μέλλον της επαρχίας μας. Καλές συναντήσεις!"

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Ασπασία Λουπάκη δήλωσε: «...στην ψηφιακή εποχή που ζούμε πλέον, τα παιδιά μας εκτίθενται στην τεχνολογία σε ολοένα και μικρότερη ηλικία. Όλοι επιθυμούμε να θέσουμε όρια και αναζητούμε υγιεινές συνήθειες για να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση τόσο σε χρόνο όσο και σε ποιότητα. Το παιδικό βιβλίο και ο κόσμος του βιβλίου παραμένει μοναδικός για την ψυχή, την φαντασία και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Ειδικά στην μοναξιά της ψηφιακής εποχής αποτελεί μια ξεχωριστή, δημιουργική επιλογή για τα παιδιά μας. Η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας αποτελεί μια κοινή προσπάθεια του δήμου Πλατανιά και της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης για ένα διαφορετικό ταξίδι με έμπνευση για όλα τα παιδιά του Δήμου μας...».

Με το Πρόγραμμα αυτό ο Δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης θέλουν να φέρουν  τα  βιβλία κοντά στα παιδιά καθώς η ανάγνωση ήταν και είναι  μια απολαυστική διαδικασία. Παράλληλα,  ενισχύεται η συνεργασία, η έκφραση και η  επικοινωνία των παιδιών σε μια περίοδο όπου απέχουν από τις σχολικές υποχρεώσεις τους και τείνουν στον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο τους να παγιδευτούν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την οθόνη.

Ελάτε μαζί μας σε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι!

Δώδεκα στάσεις μέσα στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου περιμένουν τους μικρούς αναγνώστες . Τη σχεδίαση των προγραμμάτων   ανέλαβε η Κα.Πενταράκη Δήμητρα εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού καθώς και ο επιστημονικός συνεργάτης - βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ Κος.Γιάννης Μουντογιαννακης.

                                               Η Συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν.


Φωτογραφίες

ΑΦΙΣΑ