Μαθαίνοντας για την ανακύκλωση στην ΟΑΚ

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, 36 μαθητές της Δ΄ Τάξης του  Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, μαζί με τις δασκάλες τους, έκαναν «Μία βόλτα στην ΟΑΚ», έχοντας ως επίκεντρο τα περιβαλλοντικά θέματα και ιδιαίτερα την ανακύκλωση και παρακολουθώντας  το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Διαδραστικό – Βιωματικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης Χαρτιού. Εισαγωγή στις Ήπιες Πηγές Ενέργειας με έμφαση στην Εξοικονόμηση Πόρων». 

Τους μαθητές υποδέχθηκε η επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, η οποία τους μίλησε για την ιστορία και το έργο του Ιδρύματος, με αναφορά στις συνεδριακές και επιστημονικές δραστηριότητές του.

Αμέσως μετά, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος, Αντώνης Καλογεράκης, συζήτησε με τα παιδιά για τη σημασία της ανακύκλωσης και υλοποίησε διαδραστικό βιωματικό εργαστήριο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία ν’ ακολουθήσουν τα ίδια τα βήματα της ανακύκλωσης και να δημιουργήσουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί, αποκτώντας τις ανάλογες γνώσεις και καλλιεργώντας τη φιλοσοφία του σεβασμού προς το περιβάλλον, καθώς και της αναγνώρισης της σημασίας της κρητικής χλωρίδας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου.

Παράλληλα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν «Μία βόλτα στην ΟΑΚ» και συνοδευόμενοι από την επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Μαρία Χατζηαποστόλου, περιηγήθηκαν στους χώρους του Ιδρύματος και πιο συγκεκριμένα στο Ιερό Παρεκκλήσι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, όπου ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο των δύο αγίων και για τους συμβολισμούς της θείας Λατρείας.

Αμέσως μετά οι μαθητές οδηγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, «Το Φως», όπου ο επιστημονικός συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος Ιωάννης Μουντογιαννάκης, τους ενημέρωσε για το έργο και τη δράση της Βιβλιοθήκης, καθώς και για τη διαδικασία της ψηφιοποίησης.

Τέλος, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην Αίθουσα όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία “El Greco” του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την Εικαστική Έκθεση της Πέπης Χατζηδάκη, με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες» και να συζητήσουν εκτενώς για το φλέγον ζήτημα των προσφύγων, μαθαίνοντας για την ανάγκη σεβασμού προς το διαφορετικό. Παράλληλα, τα παιδιά είδαν και την Έκθεση Φωτογραφίας του Νικολάου Μαγγίνα, που ως θέμα της έχει τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄, μέσα από τις δραστηριότητές του ανά τον κόσμο.

Η «Βόλτα στην ΟΑΚ», έκλεισε με επίσκεψη στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα σπάνια βότανα της Κρήτης και τη μεγάλη σπουδαιότητα της κρητικής χλωρίδας.


Φωτογραφίες

-
-
-
-