Μαθαίνοντας για την Ανακύκλωση με «Μία Βόλτα στην ΟΑΚ»

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 50 μαθητές της Δ΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, μαζί με τις δασκάλες τους, έκαναν «Μία βόλτα στην ΟΑΚ», έχοντας ως επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, το βιωματικό εργαστήριο ανακύκλωσης.

Τους μαθητές υποδέχθηκε και καλωσόρισε στην Παλαιά Αίθουσα του Ιδρύματος, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ), Αντώνης Καλογεράκης, ο οποίος τους μίλησε για την καλλιέργεια του διαλόγου που πραγματοποιείται στις συνεδριακές και επιστημονικές δραστηριότητες του Ιδρύματος, αλλά και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια, ο κ. Καλογεράκης, συζήτησε με τα παιδιά για τη σημασία της ανακύκλωσης και υλοποίησε διαδραστικό βιωματικό εργαστήριο, βοηθώντας τους μαθητές ν’ ακολουθήσουν τα στάδια της ανακύκλωσης και να δημιουργήσουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο τη φιλοσοφία του σεβασμού προς το περιβάλλον. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εισαγωγή στις ήπιες μορφές ενέργειας με την αξιοποίηση ενός μικρού μοντέλου ελικοπτέρου που διαθέτει η ΟΑΚ με φωτοβολταϊκό στον έλικά του, έτσι ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε κινητική και κατ’ επέκταση ηλεκτρική, χωρίς την παραγωγή ρύπων.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Μαρία Χατζηαποστόλου, για το Διεθνές πρόγραμμα λόγου και Τέχνης «Πρόσωπο προς πρόσωπο» και περιηγήθηκαν στους χώρους του Ιδρύματος και πιο συγκεκριμένα στο Ιερό Παρεκκλήσι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, όπου ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο των δύο αγίων και για τους συμβολισμούς της θείας Λατρείας, ενώ αμέσως μετά οδηγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, «Το Φως», όπου ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος Ιωάννης Μουντογιαννάκης, τους ενημέρωσε για το έργο και τη δράση της Βιβλιοθήκης.

Τέλος, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην Αίθουσα όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία του σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, “El Greco” και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την Εικαστική Έκθεση της κ. Πέπης Χατζηδάκη, με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», μαθαίνοντας το σεβασμό στο διαφορετικό.

 


Φωτογραφίες

-
-
-
-