Λήξη των εργασιών της ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Το απόγευμα της Παρασκευής 24ης Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή λήξης των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

     Το απόγευμα της Παρασκευής 24ης Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή λήξης των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στον τόπο διεξαγωγής αυτής, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). Στην πανηγυρική αυτή τελετή συμμετείχαν εκτός από τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τις Αντιπροσωπείες της κάθε τοπικής Εκκλησίας, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, εκ μέρους της Κυβέρνησης.

         Η τελετή άρχισε με ομιλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προπαρασκευαστική πορεία των εργασιών της Συνόδου, μνημονεύοντας όλους εκείνους που συνέβαλαν στη σύγκλησή της και ευχαριστώντας την ΟΑΚ για την ουσιαστική συμβολή της στην επιτυχή έκβαση των εργασιών της Συνόδου.

     Ακολούθησε αντιφώνηση υπό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες όλων των Προκαθημένων προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά και για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανά την Ορθόδοξη Οικουμένη.

 Οι Προκαθήμενοι έστειλαν μήνυμα ενότητας καταδικάζοντας κάθε μορφή εγωκεντρισμού και εθνοφυλετισμού, αντιμετωπίζοντας ταυτοχρόνως τα πολυποίκιλα προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα.

     Σύμφωνα με το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας «Προς τον Ορθόδοξο λαό και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως», «Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος ἄνοιξε τόν ὁρίζοντά μας στή σύγχρονη πολύμορφη οἰκουμένη. Τόνισε τήν εὐθύνη μας μέσα στόν χῶρο καί τόν χρόνο, πάντοτε μέ προοπτική τήν αἰωνιότητα. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, διατηρώντας ἀλώβητο τόν Μυστηριακό καί Σωτηριολογικό της χαρακτήρα, εἶναι εὐαίσθητη στόν πόνο, στίς ἀγωνίες καί στήν κραυγή γιά δικαιοσύνη καί εἰρήνη τῶν λαῶν. Εὐαγγελίζεται “ἡμέραν ἐξ ἡμέρας τὸ σωτήριον αὐτοῦ˙  ἀναγγέλουσα ἐν τοῖς ἔθνεσι τὴν δόξαν αὐτοῦ, ἐν πᾶσι τοῖς λαοῖς τὰ θαυμάσια αὐτοῦ” (Ψαλμ. 95)».


Φωτογραφίες

Prokathimenoi
prosopiko
Monastery