ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα
Μπορούν τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου να αντιμετωπίσουν το σύγχρονο φαινόμενο της κοινωνικής βίας;

Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αποτελούν μία σύγχρονη βασική πηγή προβληματισμού της Εκκλησίας. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως από τη στιγμή της υιοθέτησής τους αποτελούν «οδοδείκτες» για την αντιμετώπιση πολλών σύγχρονων προβλημάτων, όπως αυτό της βίας και του πολέμου.  

Ωστόσο, στην ταραχώδη εποχή μας, που τις περισσότερες φορές η Εκκλησία εργαλειοποιείται από την πολιτική, στην εποχή των ταραγμένων συνειδήσεων και της αποτυχίας των θεσμών, της βίας και του πολέμου, δεν μπορεί κάποιος να μένει απαθής και να σιωπά σε κάθε τι που διασπά το σύνολο της κοινωνικής συνοχής και της εκκλησιαστικής ενότητας. 

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (OAK) και το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών “Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου” (CEMES), με αφορμή την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη το 2016, διοργανώνουν Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα σε μία προσπάθεια να μελετηθούν ξανά συγκεκριμένες πτυχές των κειμένων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το παρακάτω Πρόγραμμα, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του διαδικτυακού καναλιού του Ιδρύματος στο YouTube. Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση μέσω του συνδέσμου:  https://bit.ly/2J7COjq  επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση που θα έχει τη σήμανση “LIVE” (Ζωντανή Μετάδοση).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρωινή Συνεδρία (11:00 - 13:00)

Χαιρετισμοί:

Νικόλαος Δημητριάδης, Πρόεδρος CEMES, Καθηγητής Θρησκειολογίας στο ACT (American College of Thessaloniki).

Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημία Κρήτης (OAK). 

Συντονιστής: Πρωτοπρεσβύτερος Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Κεντρική Εισήγηση:    

Εμμανουήλ Αδαμάκης, Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος.

Σχολιαστές:

1. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz.

2. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Νικόλαος Τσιρέβελος, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής στο 1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης - «Μανόλης Ανδρόνικος». 

Απογευματινή Συνεδρία (19:00 - 21:00)

Συντονιστής: Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.

Κεντρική Εισήγηση

Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Σχολιαστές:

1. Ελισάβετ Προδρόμου, Faculty Director, Initiative on Religion, Law and Diplomacy at the Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University USA.

2. Δημήτριος Κεραμιδάς, Καθηγητής Θεολογίας στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης.

3.Πέτρος Βασιλειάδης, Oμότιμος Kαθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος επί τιμή του CEMES .

Γενικά Συμπεράσματα

Χριστόφορος Αρβανίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Θρησκείας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.