Η Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού στην ΟΑΚ

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), επισκέφτηκαν μέλη της «Πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ - Σολωμού». Με αφετηρία τις Καστανιές της Ορεστιάδας 45 Κύπριοι και Κύπριες, με 30 μοτοσικλέτες επέλεξαν την ΟΑΚ ως έναν από τους σταθμούς τους

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), επισκέφτηκαν μέλη της «Πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ - Σολωμού». Με αφετηρία τις Καστανιές της Ορεστιάδας 45 Κύπριοι και Κύπριες, με 30 μοτοσικλέτες επέλεξαν την ΟΑΚ ως έναν από τους σταθμούς τους κατά την πορεία τους από άκρο σε άκρο της Ελλάδας τιμώντας τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολομών Σολομού, μεταδίδοντας με θέρμη το μήνυμα της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.


Εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά, καλωσόρισμα απεύθυνε ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος, Αντώνης Καλογεράκης, τονίζοντας το δέσιμο των λαών των δύο Μεγαλονήσων, αλλά και τους αγώνες για τα κοινά ιδανικά στο πέρασμα των αιώνων, με έμφαση στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τις παρούσες συνεργασίες της ΟΑΚ σε επιστημονικό επίπεδο με Ιδρύματα της Κύπρου όπως η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου. Η συγκεκριμένη ημέρα της επίσκεψης στην ΟΑΚ είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς στις 9 Ιουλίου 1821, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός απαγχονίστηκε στην πλατεία Διοικητηρίου της Λευκωσίας, ενώ την ίδια ημέρα καρατομήθηκαν οι τρεις Μητροπολίτες της Κύπρου, ο Πάφου Χρύσανθος, ο Κιτίου Μελέτιος και ο Κυρηνίας Λαυρέντιος.


Η συγκίνηση ήταν διάχυτη κατά την επίσκεψη, δεδομένου ότι μεταξύ των μελών που επισκέφτηκαν την ΟΑΚ ήταν η μητέρα και η κόρη του Τάσου Ισαάκ, σε αυτό το οδοιπορικό μνήμης και ιστορικής συνείδησης.


Η επίσκεψη έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα από την ΟΑΚ και μουσική από δύο μέλη της πρωτοβουλίας που αξιοποίησαν το πιάνο της κεντρικής συνεδριακής αίθουσας της ΟΑΚ, τονίζοντας το μήνυμα «δεν ξεχνώ» της μαρτυρικής Κύπρου.


Φωτογραφίες

-
-
-
-