Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην ΟΑΚ

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Με λαμπρότητα και ήθος Ορθοδοξίας, εορτάστηκε η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ). Η φετινή εορτή είχε ιδιαίτερα εορταστικό και επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 50 έτη από της ιδρύσεως της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Με λαμπρότητα και ήθος Ορθοδοξίας, εορτάστηκε η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ). Η φετινή εορτή είχε ιδιαίτερα εορταστικό και επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 50 έτη από της ιδρύσεως της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (1968-2018). Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων κατά την συνήθη τάξιν της Εορτής στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμπαρίου.

     Στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη επίσημη εορτή του Ιδρύματος, με ομιλητή τον Εντιμολογιώτατο Δρα Αλέξανδρο Παπαδερό, συνιδρυτή και πρώτο Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, ο οποίος παρουσίασε το –γεμάτο συμβολισμό– θέμα: «Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μονή Γωνιάς και στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Οι 50 εορτασμοί. Μνήμη-Ευχαριστία-Ευχή».

     Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, ο οποίος ως οικοδεσπότης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους φίλους του Ιδρύματος και ιδιαιτέρως τον ομιλητή, με τρόπο κρητικό: «Χίλια καλώς μάς όρισες στον τόπο το δικό σου, όπου τον υπηρέτησες πάνω από τον εαυτό σου!». Ο Δρ Ζορμπάς τόνισε πως, «Η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας μάς προσκαλεί να αναστηλώσουμε στη συνείδησή μας και στην καρδιά μας την αληθινή εικόνα Εκείνου, ο Οποίος με το αίμα της θυσίας Του ανακαινίζει το αρχέτυπον κάλλος και αναπλάθει την ωραιότητα του ανθρώπου». Κατά τον Δρα Ζορμπά, «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης λειτούργησε και συνεχίζει να υπάρχει ως ένα άνοιγμα της Εκκλησίας προς τον κόσμο. Προς τις αγωνίες και τις ελπίδες, τις απορίες, τα αινίγματα και τα διλήμματα, τους φόβους και τις προσδοκίες του σύγχρονου ανθρώπου, τις ενστάσεις και τις αρνήσεις της διανόησης».

     Ακολούθως, ο κεντρικός ομιλητής Δρ Παπαδερός έκανε μία ιστορική αναδρομή στις αντίστοιχες επετείους του Ιδρύματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση της μνήμης και με μία μουσική αναφορά στην «Ώδη του Αρνίου» του Γιάννη Μαρκόπουλου, η οποία βασίζεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου του Θεολόγου, καθώς, κατά τον Δρα Παπαδερό, «η δύναμη της Εκκλησίας βασίζεται στην αγάπη, τη θυσία και τη χάρη».

     Μετά το πέρας της ομιλίας, ο κ. Ζορμπάς αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, «το μυαλό μας σήμερα στρέφεται προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, ο οποίος στηρίζει ποικιλοτρόπως την ιδέα της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας και το έργο του Ιδρύματος και εκφράζει το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας».

    Την επέτειο έκλεισε ο κ. Αμφιλόχιος, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο οποίος τόνισε τη βαρύνουσα σημασία της σημερινής ημέρας της εορτής της Ορθοδοξίας για τον σύγχρονο άνθρωπο, ευχόμενος η ΟΑΚ να συνεχίσει την πορεία της προς το μέλλον, διακονώντας το μυστήριο του Πολιτισμού.

    Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο κ. Δημήτριος Αγαπίου, εκπρόσωπος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Βουλευτής κα Βάλια Βαγιωνάκη, πρ. βουλευτές, ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι δικαστικών και στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, καθώς και αρκετοί φίλοι του Ιδρύματος.

     Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε επίσημο Γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες.

    


Φωτογραφίες

Ο κ. Παπαδερός Κεντρικός Ομιλητής
Κατά την Ομιλία
Ο Σεβασμ. Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος στο Βήμα
O Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κων. Ζορμπάς