«Η καραντίνα, οι σχέσεις του ζευγαριού, οι ισορροπίες της οικογένειας, το ‘μετά’»

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», στο πλαίσιο των νέων διαδικτυακών δράσεων του Ιδρύματος, με γενική θεματική: «Εκδηλώσεις την εποχή της πανδημίας του Covid-19», διοργάνωσε τη διαδικτυακή Ημερίδα, με τίτλο: «Η καραντίνα, οι σχέσεις του ζευγαριού, οι ισορροπίες της οικογένειας, το ‘μετά’», τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς καλωσόρισε την ομιλήτρια κα Μαρία Ρουσοχατζάκη, Λογοπαθολόγο, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας και Συγγραφέα παιδικών βιβλίων και την ευχαρίστησε για την πολυδιάστατη συνεργασία της, με το Ίδρυμα, τονίζοντας παράλληλα πως οι ανθρώπινες σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στην ειλικρίνεια και την επικοινωνία ιδιαίτερα τώρα, κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.  

Η κα Ρουσοχατζάκη μίλησε για τις σχέσεις των ζευγαριών και γενικότερα τη ζωή μέσα στο σπίτι, κατά την περίοδο της καραντίνας, καθώς και για τον τρόπο της προσαρμογής σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, αλλά και της πάλης, ώστε από το «εγώ» να οδηγηθούμε στο «εμείς». Κατά την ομιλήτρια η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας υπήρξε μία από τις πρώτες καταγραφές των ερευνητών από την αρχή της πανδημίας του Covid-19 και απετέλεσε έκφραση ενός πρωτόγνωρου θυμού, σε αυτόν τον «Μαραθώνιο με άγνωστο τέρμα», που ζούμε και ο οποίος θα μας οδηγήσει σε μία νέα κανονικότητα, στην οποία τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Για τους λόγους αυτούς, υπάρχει η ανάγκη της βαθύτερης αυτογνωσίας μας και της ουσιαστικής επίγνωσης των προβλημάτων μας και οι λύσεις που θα ζητηθούν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ, Ιωάννης Μουντογιαννάκης, ο οποίος έκανε αναφορά στο Διεθνές Πρόγραμμα Λόγου και Τέχνης «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» του Ιδρύματος, το οποίο είναι πάντοτε επίκαιρο.

Η ενδιαφέρουσα αυτή δράση του Ιδρύματος, μεταδόθηκε μέσω της εφαρμογής “ZOOM”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ελεύθερα, αλλά και να συμμετάσχουν με τα δικά τους ερωτήματα στη δημιουργική συζήτηση που ακολούθησε.


Φωτογραφίες

-
-
-