Η Ιστορία μέσω της Τέχνης

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ανταλλαγής Μαθητών (ERASMUS+/KA2 Project. Education, Profession and European Citizenship: E.P.E.C.)

     Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ανταλλαγής Μαθητών (ERASMUS+/KA2 Project. Education, Profession and European Citizenship: E.P.E.C.), 47 μαθητές των Α΄ και Β΄ Τάξεων από το ΓΕΛ Αλικιανού, αλλά και από άλλες Χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Ρουμανία Σλοβακία, Ουγγαρία), επισκέφθηκαν την ΟΑΚ, ώστε να εργαστούν στο ειδικό Εργαστήρι (Workshop), με θέμα: Η Ιστορία μέσω της Τέχνης.

     Τους μαθητές υποδέχθηκε και καλωσόρισε η επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, η οποία ευχήθηκε καλή διεξαγωγή στις εργασίες τους, ενώ παρόντες ήταν, επίσης, η Χρυσούλα Μπιτσάκη, Υπεύθυνη Τμήματος Erasmus Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, αλλά και ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος δώρισε στους μαθητές βιβλία που προβάλλουν το φυσικό τοπίο και την τοπική παράδοση της περιοχής.

     Ακολούθησαν οι εκπαιδευτικές δράσεις των σχολείων, στις οποίες οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες, παρακολουθώντας οπτικοακουστικό υλικό (video), συζητώντας και δημιουργώντας εικαστικά επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και σκιτσάροντας μπροστά από τα αντίγραφα της ταινίας “El Greco”, που φυλάσσονται στο Ίδρυμα.

     Αμέσως μετά, η επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Αικατερίνη Καρκαλά –που είχε και το γενικό συντονισμό της περιήγησης των μαθητών εκ μέρους της ΟΑΚ– οδήγησε τους μαθητές στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου τους ενημέρωσε για τους συμβολισμούς της θείας λατρείας, καθώς και στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», όπου τους μίλησε για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Η περιήγηση συνεχίσθηκε στη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΟΑΚ, αλλά και γενικότερα για το επιστημονικό έργο του Ιδρύματος.

     Παράλληλα, οι μαθητές θαύμασαν τα αντίγραφα των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου της Κρήτης, από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, η οποία τόνισε την αγάπη του ζωγράφου για την ιδιαίτερη πατρίδα του, κάνοντας ταυτοχρόνως αναφορά στους δασκάλους του, Τιντορέττο και Τιτσιάνο, καθώς και στην ιδιαίτερη τεχνοτροπία του. Κατά την Χατζηαποστόλου, η επίδραση που άσκησε ο Θεοτοκόπουλος στον 20ό αιώνα, αποδεικνύεται από την έμπνευση που προκάλεσε το έργο του και η ανατρεπτική ζωή του –η μάχη του με το σκοτάδι, ώστε να αναδείξει το φως– σε κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Πωλ Σεζάν, Πάμπλο Πικάσο, Τζάκσον Πόλοκ, αλλά και λογοτέχνες, όπως οι Ράινερ Μαρία Ρίλκε και Νίκος Καζαντζάκης.

     Οι μαθητές περιηγήθηκαν, επίσης, στο Εργαστήρι Αγιογραφίας της ΟΑΚ, από την Υπεύθυνη Κωνσταντίνα Στεφανάκη, η οποία τους μίλησε για την τεχνική της ιερής Τέχνης της Βυζαντινής Αγιογραφίας, καθώς και για τους συμβολισμούς των ιερών προσώπων.

     Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι μαθητές γεύθηκαν την ιδιαίτερη παραδοσιακή κρητική «κουζίνα» του Ιδρύματος.

 


Φωτογραφίες

Η επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ κ. Μαρία Χατζηαποστόλου
Οι μαθητές στα αντίγραφα των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης