Εθελοντισμός και Τοπική Κοινωνία: Πρόταση δημιουργίας εθελοντικού δικτύου στο Δήμο Πλατανιά

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), η Εσπερίδα «Εθελοντισμός και Τοπική Κοινωνία. Πρόταση δημιουργίας εθελοντικού δικτύου», που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και το Νομικό Πρόσωπο Δ.Δ. Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την ΟΑΚ και τοπικούς φορείς του Δήμου Πλατανιά.

   Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), η Εσπερίδα «Εθελοντισμός και Τοπική Κοινωνία. Πρόταση δημιουργίας εθελοντικού δικτύου», που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και το Νομικό Πρόσωπο Δ.Δ. Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την ΟΑΚ και τοπικούς φορείς του Δήμου Πλατανιά.

     Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τον σχεδιασμό του Δήμου για μία αρτιότερη θεσμική οργάνωση του Εθελοντισμού και εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη και θετική ανταπόκριση των πολιτών προς την αξία του εθελοντισμού.

     Αμέσως μετά, ο κ. Πολυχρόνης Σημαντηράκης, Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Δ.Δ. Δήμου Πλατανιά, εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη προσέλευση στην Εσπερίδα και ευχαρίστησε τους εισηγητές που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και προθυμία, την ΟΑΚ για τη φιλοξενία, καθώς και τους φορείς του τόπου. «Εμείς θα ρίξουμε το σπόρο του εθελοντισμού σε γόνιμο έδαφος, για να φυτρώσει και να δώσει καρπούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημαντηράκης.

     Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε πως, «επιθυμούμε από τη θέση αυτή να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που διαθέτουν τον χρόνο τους για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο». Γι’ αυτό –μέσα από την τρυφερή αφήγηση ενός διδακτικού μύθου– κατά τον Δρα Ζορμπά, «για να μην παραμείνουν ευσεβείς πόθοι, οι ελπίδες μας για έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, αφοσιωμένους εθελοντές. Αξίζει, γιατί η οποιαδήποτε πράξη μας αποτελεί μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας και προσφοράς απέναντι στον άνθρωπο. Μια προσφορά απέναντι στον κάθε συνάνθρωπό μας δίχως διακρίσεις». Όπως επεσήμανε ο Δρ Ζορμπάς, η ΟΑΚ θα στηρίξει και θα συνεχίζει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια του Δήμου Πλατανιά για την ενίσχυση του Εθελοντισμού.    

      Κατά την πρώτη εισήγηση η κ. Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέλυσε το θέμα: «Δημόσια τράπεζα ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και δωρεά ομφαλικού αίματος», παρουσιάζοντας τη λειτουργία της Τράπεζας ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και παροτρύνοντας τους παρευρισκόμενους για δωρεά ομφαλικού αίματος, ενώ η κ. Κατερίνα Μανουσάκη, Βιολόγος Αιμοδοσίας Γ.Ν. Χανίων, μέσα από το θέμα: «Μεταμόσχευση μυελού των οστών», παρουσίασε τη διαδικασία μεταμοσχεύσεως μυελού των οστών.

     Ακολούθως, η κ. Μάνια Τσίλλη, Ψυχολόγος Κέντρου άμεσης Κοινωνικής επέμβασης στην Κρήτη «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανέλυσε το θέμα: «Εθελοντισμός: η εμπειρία μέσα από “Το Χαμόγελο του Παιδιού”», περιγράφοντας τους τομείς δραστηριοποίησης του Εθελοντισμού και ιδιαίτερα τη δράση του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ η κ. Χρύσα Τερεζάκη, Συντονίστρια Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων, παρουσίασε το θέμα: «Ένα υδρογραφικό πολιτιστικό δίκτυο… ένα ανθρώπινο δίκτυο», κάνοντας λόγο για την πολυσήμαντη διάσταση της εκπαίδευσης των ενηλίκων.

     Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού από το τοπικό Τμήμα Κισάμου, Υπαρχηγός κ. Στέφανος Καπής, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Δράσεις του τμήματος στην τοπική κοινωνία», παροτρύνοντας τους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν την επίσημη Ιστοσελίδα του Τμήματος και να μελετήσουν τις οδηγίες για τις Πρώτες Βοήθειες, ενώ ο κ. Πολυχρόνης Σημαντηράκης, Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Δ.Δ. Δήμου Πλατανιά εισήγαγε το θέμα: «Εθελοντισμός και τοπική κοινωνία, πρόταση δημιουργίας τοπικού δικτύου εθελοντών», αναλύοντας τα ηθικά οφέλη του εθελοντισμού για τον άνθρωπο που αποφασίζει να γίνει εθελοντής και τιμώντας έναν εθελοντή-δότη Μυελού των Οστών, που έσωσε τη ζωή ενός μικρού παιδιού.

     Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και μετά το πέρας αυτής, πραγματοποιήθηκε προαιρετική λήψη δείγματος (σιέλου), για όποιον επιθυμεί να γίνει δότης Μυελού των Οστών.

     Η εκδήλωση έκλεισε με τοπικά κεράσματα, προσφορά του Δήμου Πλατανιά, του ΣΥΝ.ΚΑ., των Αρτοποιείων Φουράκη και Cretan Bakery, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά και της ΟΑΚ.

 


Φωτογραφίες

«Εθελοντισμός και Τοπική Κοινωνία. Πρόταση δημιουργίας εθελοντικού δικτύου»