«Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης» στην ΟΑΚ

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, 44 μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 3ου  Δημοτικού Σχολείου Χανίων, επισκέφθηκαν την ΟΑΚ για να παρακολουθήσουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», το οποίο υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά η ΟΑΚ, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου».

Αρχικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, για τη ζωή και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη διαχρονικότητα του έργου και την επίδραση σε σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος στους οποίους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης, καθώς και για τις πανανθρώπινες αξίες που εκείνο πρεσβεύει.

Παράλληλα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον επιστημονικό συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμο της ΟΑΚ, Ιωάννη Μουντογιαννάκη, την ιστορία του Ερωτόκριτου από το βιβλίο «Ο πρώτος μου Κορνάρος: Ερωτόκριτος», της συγγραφέως Λίνας Σωτηροπούλου και να συζητήσουν για τη δύναμη της αγάπης και τις διαχρονικές αξίες του έργου. Αμέσως μετά οι μαθητές παρακολούθησαν το video στο οποίο 77 καλλιτέχνες ερμηνεύουν τον Ερωτόκριτο, πρεσβεύοντας με αυτόν τον τρόπο, οικολογικά μηνύματα.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν, επίσης, στους χώρους του Ιδρύματος και πιο συγκεκριμένα στο Ιερό Παρεκκλήσι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, όπου ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο των δύο αγίων και τους συμβολισμούς της θείας Λατρείας, ενώ αμέσως μετά οδηγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, «Το Φως», όπου ενημερώθηκαν για τη δράση και το σκοπό της Βιβλιοθήκης, από τον επιστημονικό συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμο Ιωάννη Μουντογιαννάκη.

Τελικά, οι μαθητές οδηγήθηκαν στην Αίθουσα όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία του σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, “El Greco”, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την Εικαστική Έκθεση της κ. Πέπης Χατζηδάκη, με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», αλλά και την Έκθεση Φωτογραφίας του κ. Νικολάου Μαγγίνα, που ως θέμα της έχει τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους, στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων –Herbarium Jacques Zaffran, όπου θαύμασαν τα σπάνια βότανα και ενημερώθηκαν για την κρητική χλωρίδα.

 


Φωτογραφίες

-
-
-
-