Επίσκεψη στην ΟΑΚ Ομάδας με ενδιαφέρον για τη φύση και τη γαστρονομία

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου επισκέφτηκε την ΟΑΚ μία Ομάδα από την Αγγλία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φύση και τη γαστρονομία, δίνοντας έμφαση στα εδέσματα που μπορούν να προσφερθούν κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, την Ομάδα καλωσόρισε και ξενάγησε ο Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης, ο οποίος ανέπτυξε τις δράσεις του Ιδρύματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας και τη σημασία της διατροφής, ώστε ο σύγχρονος άνθρωπος να ζει σε αρμονία με τη φύση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διατροφή των Ιερών Μονών, που διατηρούν ακέραιες, στο πέρασμα των αιώνων, τις αρχές της ολιστικής προσέγγισης από την καλλιέργεια ως το μαγείρεμα των αγαθών της γης.

Η Ομάδα περιηγήθηκε στα καλντερίμια της Ακαδημίας, όπου τα μέλη της ατένισαν το Πέλαγος και θαύμασαν τα είδη των φυτών και των βοτάνων που ευδοκιμούν στην ύπαιθρο της Κρήτης και που προστατεύονται στην ΟΑΚ. Συζήτησαν για την αξία της διατροφής, η οποία βασίζεται στα αγνά υλικά, βιολογικής καλλιέργειας, που μάς προσφέρει απλόχερα η φύση, ενώ στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του γεύματος, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το σταμναγκάθι, η κρητική σαλάτα, η γραβιέρα, το μπουρέκι, οι ανθοί, η μουσταλευριά και οι σφακιανές πίτες.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη παρουσίαση του δίγλωσσου (αγγλικά και ελληνικά) βιβλίου: «Μαγειρεύοντας στην ΟΑΚ», το οποίο περιλαμβάνει χαρακτηριστικές συνταγές της Κρήτης και συνδέει τον εκκλησιαστικό βίο με τη διατροφή. Η παραπάνω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για το γαστρονομικό τουρισμό.

 

 


Φωτογραφίες

-
-
-
-