Επιμορφωτικό Πρόγραμμα στη Νεάπολη Λασιθίου από την ΟΑΚ

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, στη Νεάπολη Λασιθίου, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αιχμής υπό την οπτική των Πατέρων της Εκκλησίας», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και την Ορθόδοξo Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ).

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος επευλόγησε την έναρξή του, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει  τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο της ΟΑΚ.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον Συντονιστή του Προγράμματος Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Τίτο Ταμπακάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και τον Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά των στην οργάνωση του Προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε. και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, επισημαίνοντας ότι «η ΟΑΚ έχει υπογράψει από το 2014 Πρωτόκολλο Συνεργασίας, κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ευλογία και την ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος και έχει εξονομάσει την ΟΑΚ “Κέντρο Εκπαίδευσης Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας Κρήτης, Δωδεκανήσων, Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και της διασποράς του Οικουμενικού Θρόνου”».

Εν κατακλείδι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέα εφόδια, να δομήσουμε διαφορετικά τις σχέσεις μας. Οι παλαιές συνταγές ξεθύμαναν! Χρειάζεται, όμως, να εξέλθει η Εκκλησία από την προνεωτερική ασφάλεια και την ομολογιακή εσωστρέφειά της για να διαλεχθεί γόνιμα με τον σύγχρονο πλουραλιστικό κόσμο και πολιτισμό. Απαιτείται εις την εποχήν μας ποιμαντική φαντασία, διάλογος όχι αντίλογος, μετοχή όχι αποχή, συγκεκριμένη πράξις όχι απόκοσμος θεωρία, δημιουργική πρόσληψις όχι γενική απόρριψις. Όλα αυτά δεν λειτουργούν εις βάρος της πνευματικότητος και της λατρευτικής ζωής, αλλά αναδεικνύουν την αδιάσπαστον ενότητα της λεγομένης “καθέτου” και “οριζοντίου” διαστάσεως της εκκλησιαστικής παρουσίας και μαρτυρίας. Πιστότης εις την παράδοσιν της Εκκλησίας δεν είναι εγκλωβισμός εις το παρελθόν, αλλά αξιοποίησις της πείρας του παρελθόντος προσφυώς εν τω παρόντι (Πατριαρχική Εγκύκλιος των Χριστουγέννων, 2021)».

Τέλος, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων κληρικών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου


Φωτογραφίες

-
-
-