«Ευκαιρίες χρηματοδότησης και αναπτυξιακά προγράμματα στον αγροτικό τομέα»

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Το Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου διοργάνωσε ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Ευκαιρίες χρηματοδότησης και αναπτυξιακά προγράμματα στον αγροτικό τομέα»

 

  Το Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου διοργάνωσε ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Ευκαιρίες χρηματοδότησης και αναπτυξιακά προγράμματα στον αγροτικό τομέα», την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Από το 1978 που ιδρύθηκε το Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου (ΚΕ.Γ.Υ.) έχει σκοπό τη μελέτη των προβλημάτων της Γυναίκας της ελληνικής υπαίθρου και στόχο την προσπάθεια επίλυσής τους.

     Η Γενική Γραμματέας του ΚΕ.Γ.Υ. κ. Αντωνία Δαρατσιάνου, ως συντονίστρια της εκδήλωσης, εισήγαγε τους παρευρισκόμενους στο θέμα της εκδήλωσης και κάλεσε στο βήμα τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας πως, «οι γυναίκες είναι οι πνεύμονες της γης» καλώντας με τη σειρά του στο βήμα όλες τις γυναίκες συνεργάτιδες της ΟΑΚ, που παρευρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην εκδήλωση.

     Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της ΟΑΚ η κ. Αικατερίνη Καρκαλά, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος και υπεύθυνη για τα Προγράμματα Γυναικών, η οποία υπογράμμισε πως, «γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μαζί με τις χρηματοδοτήσεις, ας βρούμε και τρόπους ενδυνάμωσης της γυναίκας, μητέρας, συζύγου, χήρας, ανήλικης μητέρας, μονογονεϊκής μητέρας, άπορης, άνεργης, πρόσφυγος, μετανάστριας, ασθενούς, υπερήλικης, δίδοντάς της ελπίδα για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο». Η κ. Καρκαλά τόνισε πως, «οι ρίζες της σημερινής κρίσης και ιδιαίτερα της οικολογικής κρίσης που έχει και άμεσα σχέση με την ύπαιθρο, αλλά και όλο τον κόσμο, συχνά είναι πνευματικές και ηθικές. Για να δώσουμε μία διάσταση που προσέφερε ακριβώς σε αυτούς τους χώρους πριν από περίπου δύο χρόνια η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: “Αι ρίζαι της Οικολογικής κρίσεως είναι πνευματικαί και ηθικαί, ενδιάθετοι εις την καρδίαν εκάστου ανθρώπου…”».

     Καλωσόρισμα προς τους παρευρισκόμενους απηύθυνε η Πρόεδρος του Κ.Ε.Γ.Υ. κ. Αμαλία Μπασιά, η οποία υπογράμμισε πως, «η γυναίκα και ιδιαίτερα η γυναίκα της υπαίθρου είναι μία ευλογημένη μορφή που χρειάζεται τη στήριξη όλων». Η ίδια έκανε, επίσης, αναφορά στους διαχρονικούς αγώνες και τα δικαιώματα των γυναικών και ευχαρίστησε την ΟΑΚ και ιδιαίτερα τον Δρα Ζορμπά για τη φιλοξενία της Εσπερίδας. Η κ. Μπασιά τόνισε την ανάγκη στήριξης των γυναικών της υπαίθρου με υποστηρικτικές δομές, καθώς και την ανάγκη αξιοποίησης όλων των ευκαιριών και των προοπτικών που αφορούν τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις γυναίκες της επαρχίας, των οποίων οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες.    

Ακολούθησε η κ. Σοφία Μιχάκη, Προϊσταμένη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συντονίστρια Προγράμματος CLLD/LEADER του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, η οποία παρουσίασε την ομιλία της, με θέμα: «Ευκαιρίες Χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος CLLD/LEADER», παρουσιάζοντας τις καινοτόμες ιδέες και τις νέες τεχνολογίες του εν λόγω Προγράμματος. Η κ. Μιχάκη αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση οικοτεχνιών, η οποία προσφέρει μία νέα προοπτική στις γυναίκες της υπαίθρου και ιδιαίτερα σε όσες ασχολούνται με επιχειρήσεις μικρής υποδομής.

     Ακολούθως, η κ. Εύα Πετράκη, Οικονομολόγος – Μελετήτρια, ανέπτυξε το θέμα: «Αναπτυξιακά Προγράμματα – Αγροτικός Τομέας», αναλύοντας τα αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τη νέα πνοή που αυτά μπορούν να προσφέρουν στη σύγχρονη κοινωνία μας. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Πετράκη έκανε αναφορά στα δύο προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας που εστιάζουν στη γεωργική μεταποίηση και σε σχέδια βελτίωσης.

     Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: «Γυναίκα Αγρότισσα», με φωτογραφίες που ανήκουν στο αρχείο του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου, τις οποίες είχε επιμεληθεί η Ιδρύτρια του Κέντρου, αείμνηστη Φωτεινή Ανουσάκη, φίλη αγαπητή του Ιδρύματος.

     Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και έκφραση των προβληματισμών των παρευρισκόμενων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.

 


Φωτογραφίες

Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου (ΚΕ.Γ.Υ.)
Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου (ΚΕ.Γ.Υ.) 2
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ. Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς
Η επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ κ. Κατερίνα Ζορμπά
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Γυναίκα Αρχόντισσα"