ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης διοργανώνει μία σειρά διαδικτυακών δράσεων για να τιμήσει τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021). Η γενική θεματολογία θα φέρει τον τίτλο: «Από την Επανάσταση του 1821 στην Επανάσταση των Συνειδήσεων» με στόχο να τονισθεί η σημασία του Έπους του 1821 για την εποχή μας. Οι δράσεις αυτές έχουν εγκριθεί και από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την πανδημία δεν θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά θα μεταδοθούν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ιδρύματος και θα υπάρξει ειδική ενημέρωση για την εκάστοτε Ημερίδα.

 

 Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18:00

Η πολιτική διανόηση της εποχής του 1821

και η προσφορά της στο σήμερα

 

     Με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως από τον Αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο (24 Φεβρουαρίου 1821) η ΟΑΚ διερευνά την εικόνα της πολιτικής διανόησης της εποχής του 1821, καθώς και των ελληνικών γραμμάτων εκείνης της περιόδου. Η προσφορά των Ελλήνων της διασποράς (π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία κ.λπ.) στην Επανάσταση και ο σημερινός ρόλος της ελληνικής διανόησης στην καθοδήγηση των Νεοελλήνων σε μία νέα επανάσταση, την Επανάσταση των Συνειδήσεων.

 

 

 Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00

Η επανάσταση του 1821, η Κρητική Επανάσταση του 1866

και ο ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους

 

     Αμιγώς ιστορική διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα την Επανάσταση του (1821) και την Επανάσταση στην Κρήτη (1866) και με έμφαση στην προσφορά της Εκκλησίας. Ένα νοερό ταξίδι στην ένδοξη Κρητική Ιστορία και στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών για ανεξαρτησία και ελευθερία. Παράλληλα, θα διερευνηθεί και θα τονισθεί η συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους, καθώς και ο ρόλος της, για τη διαφύλαξη της εθνικής μας γλώσσας, της ορθόδοξης πίστης και αυτοσυνειδησίας. Συγχρόνως, θα υπάρξει προσπάθεια ανάδειξης θεμάτων όπως η ύπαρξη του «Κρυφού σχολειού» και η ιστορική τεκμηρίωσή του κ.ά.

 

Σάββατο 10 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00

«Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε»

 

     Η Επανάσταση εξ επόψεως της ψυχολογίας των εξεγερθέντων, με παράλληλη προσπάθεια απόπειρας σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και κυρίως, πραγματοποίησαν την Επανάσταση. Ένα θέμα που δεν είναι τόσο προσιτό και συνειδητό στη σημασία του. Ισορροπούσαν πάνω από την άβυσσο, περπατώντας συχνά σαν μεθυσμένοι πάνω στα φθαρμένα σχοινιά της πραγματικότητας και της Ιστορίας. Πολύς λόγος έχει θησαυριστεί για τις κοινωνικο-ιστορικές προκείμενες που στάθηκαν καθοριστικές για την Επανάσταση σπάνια, όμως, γίνεται λόγος για τους φθαρτούς, αντιφατικούς και συχνά, σκοτεινούς ανθρώπους που πραγματοποίησαν το αδιανόητο!  

 

 Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00

«Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ποιητών

– Οι Λογοτέχνες του κόσμου μιλούν για την Ελλάδα

του χθες και του αύριο»

 

     Συνθέτοντας το ψηφιδωτό της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες του 1821 και ατενίζοντας το μέλλον, οι συμμετέχοντες εισηγητές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να εκφράσουν το αληθινό μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και τη σπουδαιότητά του, για τον σύγχρονο άνθρωπο της εποχής μας, μίας εποχής ραγδαίων εξελίξεων. Η νίκη της τυραννίας αποτελεί νίκη του Πνεύματος και εδραίωση του Πολιτισμού. Τί είδαν οι ποιητές, συγγραφείς και περιηγητές της εποχής; Πώς το Έπος του 1821 ενέπνευσε το έργο τους και πώς εκφράστηκε τούτη η έμπνευση; Αναφορές στο παράδειγμα του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, αλλά και στην ηρωική αυτοθυσία του Λόρδου Μπάιρον. Σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου.

Επίσης, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης μπορεί να διοργανώσει διαδικτυακές δράσεις σε Τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την παραπάνω θεματολογία και ελπίζουμε ότι, εάν είναι εφικτό, να διοργανώσουμε και άλλες το δεύτερο εξάμηνο του 2021.


Φωτογραφίες

-