Από τον απόηχο των Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2018

     Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2018, η πανηγυρική τελετή για τα 50 έτη λειτουργίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), από την ημέρα των εγκαινίων της.

     Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, υποδέχτηκαν στην είσοδο του Ιδρύματος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

     Πριν από την έναρξη της τελετής πραγματοποιήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού, επί τη αναμνήσει των εγκαινίων της ΟΑΚ, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα, με μέλη της Χορωδίας του κ. Φωτίου Γιαννακάκη, Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Καστρινάκη, καθώς και την παρουσία όλων των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης, εκπροσώπων των εκκλησιαστικών, πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

     Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τούλτσεας κ. Βησσαρίων, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σουπράσλ κ. Ανδρέας, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

     Οι Χαιρετισμοί επικεντρώθηκαν στον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία και η Ακαδημία στις ημέρες μας, αλλά και στις νέες προκλήσεις που εκείνη καλείται να αντιμετωπίσει έχοντας ως κληρονομιά την πνευματικότητα και τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που πρεσβεύουν. Αξίες που έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν στην αναθεώρηση αναχρονιστικών πρακτικών και στη βίωση μίας νέας πραγματικότητας. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄ τόνισε ότι, «η Εκκλησία σέβεται την θρησκευτική ελευθερία και είναι ανεκτική στην ετερότητα, ωστόσο η μεταμόρφωση του κόσμου συντελείται μέσα από πνευματικές προσωπικότητες που χαράζουν πνευματικά κινήματα. Επομένως, η νέα πρόκληση για την εκκλησία είναι να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως πνευματικού μεγέθους». Ακολούθησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος υπογράμμισε το νέο ρόλο που θα πρέπει να αναλάβει η ΟΑΚ, εξαιτίας των εθνικών προκλήσεων που απειλούν την «ιστορική και πολιτιστική μας παρουσία».

     Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ορθοδοξίας ως νηφάλια φωνή μέσα σε ένα ευρύτερο συγκρουσιακό πλαίσιο, αλλά και στον διαθρησκειακό διάλογο, τον οποίο η ΟΑΚ διακονεί πιστά επί σειρά ετών.

     Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ευχήθηκε η επέτειος για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας της ΟΑΚ να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας δυναμικής πορείας και μαρτυρίας και πηγή έμπνευσης νέων οραμάτων και νέων στόχων, ενώ στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά για αναβάθμιση των παλαιών υποδομών του Ιδρύματος, απήντησε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει το έργο της ανακαίνισης της παλαιάς πτέρυγας του Ιδρύματος, χειροκροτούμενος από το πολυπληθές κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΑΚ. Ο Δρ Ζορμπάς συνεχάρη, επίσης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την πρότασή του, όπως ανακηρυχθεί το έτος 2019 σε «Έτος Ερωτόκριτου».

     Ο συνιδρυτής και πρ. Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, στην ομιλία του με τίτλο: «Στα 50χρονα της ΟΑΚ», σημείωσε τα εξής: «Κάπου κάπου είχα μάλιστα την αίσθηση πως σε αυτή τη συμπόρευση υπήρχαν κάποια ίχνη, αχνά έστω, εκείνης της έμπλεης από μυστήριο και γοητεία συνοδοιπορίας προς Εμμαούς, με αόρατη, πλην αισθητή την παρουσία του Αναστάντος Χριστού». Ευχόμενος ο κ. Παπαδερός τόνισε πως «Για τα καλώς γενόμενα από την έναρξη προετοιμασίας της Ακαδημίας το 1958 μέχρι σήμερα και για όσα ευχόμεθα να πράξει κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία της στην υπηρεσία του λαού της Κρήτης και γενικότερα του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Οικουμένης, ισχύει η αποστολική διακήρυξη: “Πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί καταβαίνον από του πατρός των φώτων” (Ιακ. 1,17)».

     Το χειροκρότημα των παρευρισκομένων απέσπασε, επίσης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Μάρκος Μπόλαρης  όταν αναφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο –στο οποίο ανήκει η Εκκλησία της Κρήτης– και την Κωνσταντινούπολη, που εδώ και αιώνες κουβαλάει ένα «φορτίο σταυρού». Όπως σημείωσε ο κ. Μπόλαρης η ΟΑΚ κοσμεί με τις δράσεις της το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο «πολιτισμικά πλεονάσματα».

     Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της τελετής, κάλεσε στο βήμα ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ανακοινώνοντας την υλοποίηση ενός νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος προς τιμήν του, το οποίο θα ονομάζεται «Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Πορεία Αείφωτος». Στην κατεύθυνση αυτή η Έκθεση Φωτογραφίας μέσα από τον φωτογραφικό φακό του κ. Νικολάου Μαγγίνα, Άρχοντος, Εκκλησιαστικογράφου, επισήμου φωτογράφου και συνεργάτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος έως τέλους του έτους.

     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του έκανε κάλεσμα ενότητας, επισημαίνοντας πως αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον οποίο καλείται να διαδραματίσει μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Εκκλησία. Όπως σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, την προηγούμενη χιλιετία, αυτό που απασχόλησε την Εκκλησία ήταν οι αιρέσεις, ενώ την χιλιετία που διανύουμε την απασχολούν τα «δικαιοδοσιακά καθεστώτα» και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να προωθεί την ευταξία, καθώς αν αποποιηθεί τις ευθύνες του, οι τοπικές εκκλησίες θα πορεύονται  ως «πρόβατα με την υπεροψία της εξουσίας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος: «Η Ορθοδοξία δεν πρέπει να γίνει “σκορποχώρι”», αλλά έκφραση της ενότητας του Σώματος του Χριστού.    

     Ακολούθησε η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της ΟΑΚ στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο από τον Παναγιώτατο –ύψιστη τιμή που για πρώτη φορά απονείμει η ΟΑΚ– και ομιλία από τον πρώτο πολίτη της Χώρας, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. «Η σημερινή μεγάλη τιμή που περιποιεί στο πρόσωπό μου, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, δια της απονομής του Χρυσού Εμβλήματός της, με συγκινεί βαθύτατα και με επιφορτίζει με την υποχρέωση να φανώ άξιός της», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκθειάζοντας το έργο που επιτελεί η ΟΑΚ καθώς, «Πρόκειται για έργο, του οποίου η απήχηση έχει προ πολλού υπερβεί τα σύνορα της Χώρας μας, γνωρίζοντας την διεθνή αναγνώριση και κατακτώντας τον ανάλογο σεβασμό». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την συμβολή της Ορθοδοξίας στην ιστορική συνέχεια του έθνους, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις της ΟΑΚ ανταποκρίνονται σε αυτόν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει.

     Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος: «Κλείνω, αναλογιζόμενος και αναγνωρίζοντας, ειλικρινώς και ευθαρσώς –όπως κάνει, άλλωστε, και η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού μας– την καθοριστική συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους μεγάλους Αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας.  Συνακόλουθα δε την καθοριστική συμβολή της στην υπεράσπιση της Ιστορίας μας και της Πατρίδας μας. Το Εθνικό, κυριολεκτικώς, τούτο χρέος οφείλουμε να το εκπληρώνουμε με συνέπεια πολύ περισσότερο σήμερα, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, και οι οποίες θα καθορίσουν, τελικώς, την ευόδωση του Ιστορικού μας προορισμού. Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης το πράττει στο ακέραιο και της είμαστε όλοι οι Έλληνες ευγνώμονες γι’ αυτό. Έχω αίσθηση του καθήκοντός μου και της ιστορικής μου ευθύνης να υποστηρίξω ολόψυχα και με όλες μου τις δυνάμεις το λαμπρό έργο που επιτελεί».

     Στην τελετή, επίσης, παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών π. Heikki Huttunen, εκπρόσωπος του Παγκοσμίου του Συμβουλίου Εκκλησιών π. Ion Sauca, ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας του Bad Boll Δρ Joerg Huebner κ.ά., ενώ η  προσέλευση των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας υπήρξε μαζική.

     Ακολούθησε επίσημη Δεξίωση, την οποία άνοιξε με Πρόποση ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος υπογράμμισε πως, «Σε ανάλογες περιπτώσεις γενεθλίων χρησιμοποιούμε την ευχή “να τα εκατοστήσεις”! Στην περίπτωση της Ακαδημίας η ευχή αυτή δεν αρμόζει. Το μάκρεμα αυτό είναι ένα πράγμα άχρηστο, αν δεν είναι ευκαιρία στοχασμού συθέμελα υπαρξιακού. Δεν νομίζω να επιθυμεί κανείς να ζήσει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης  μόνο 100 ή περισσότερα από 100 χρόνια! Δεν θα θέλαμε να εκβιάσουμε ούτε την πρόνοια του Θεού, αλλά ούτε και μπορούμε να φανταστούμε από τώρα τα γεγονότα τα οποία θα επηρεάσουν την πορεία του». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ: «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι το “πλήρωμα” του Αγίου Πνεύματος να εμπνεύσει τη σκέψη μας, να καθοδηγήσει το διάλογο προς πάσα κατεύθυνση, να θερμάνει την αγάπη μας, να αναπτερώσει την τόλμη μας, να ευρύνει και να διευρύνει τους οραματισμούς μας. Ριζική ανακαίνιση: Αναβάπτιση στην άδυτη αγάπη!».

      Η Δεξίωση ήταν προσφορά της ΟΑΚ προς όλους τους παρευρισκομένους και φίλους του Ιδρύματος με κρητικά εδέσματα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γυναικών Κολυμβαρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Καντάνου-Σελίνου «Η Ταβιθά», ενώ παραδοσιακά προϊόντα και ποτά προσέφεραν το Ζαχαροπλαστείο Φουρφουριανάκη (Ταυρωνίτης), Φούρνος Φουράκης (Κολυμπάρι), Παραδοσιακά Γλυκίσματα Σημαντηράκης (Κίσαμος), ΕΤΑΝΑΠ, ΒΙΟΧΥΜ, ΤΕΜΕΝΙΑ, η Βιομηχανία Τσατσαρωνάκη και το Οινοποιείο Πνευματικάκη. Την επιμέλεια του Δείπνου είχε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, κ. Αναστάσιος Παπαδάκης με τους συνεργάτες του.


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-