Αναζητώντας την Πρόσωπο προς Πρόσωπο κοινωνία στα καλντερίμια της ΟΑΚ

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, 20 μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους από το Γυμνάσιο Κολυμβαρίου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό περίπατο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης, τους υποδέχθηκε και τους παρουσίασε το Πρόγραμμα λόγου και Τέχνης, «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» του Ιδρύματος, (Βλ. https://www.oac.gr/el/draseis/proswpo-pros-proswpo/diethnes-programma-logoy-kai-texnis-p197.html), το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση των καλντεριμιών του Ιδρύματος.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο μονοπάτι, τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς, λόγω COVID-19 και έχοντας ως ζητούμενο την εσωτερική αναζήτηση του νοήματος της κοινωνίας των προσώπων, όπως το εκλαμβάνει ο καθένας προσωπικά, βάσει των ερεθισμάτων που προκαλούν τα ψηφιδωτά, που υπάρχουν σε όλο το μήκος των καλντεριμιών και σε συνδυασμό με την ομορφιά της φύσης και της θέας του Κρητικού Πελάγους.

Η κατάληξη της στράτας του ανήφορου, του «μονοπατιού της καταλλαγής» ήταν  στο Παρεκκλήσι του Αββά Μακαρίου, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον βίο του (Βλ. P.G. 34,257. Πρβλ. Αποφθέγματα Αγίων Γερόντων, Αββάς Μακάριος ΛΗ΄, Αθήνα 1961, σελ. 70), με έμφαση στη σημασία της κοινωνίας του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο, που ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.


Φωτογραφίες

-