Αναζητώντας την οικολογική διάσταση στον «Ερωτόκριτο» - Το «Καπετανάκειο» Λύκειο Ηρακλείου στην ΟΑΚ-

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, 102 μαθητές της Α΄ Τάξης του 1ου  Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, γνωστού και ως «Καπετανάκειου», μαζί με τους καθηγητές τους και την καθοδήγηση της Υπεύθυνης καθηγήτριας, κ. Ευγενίας Βαρσάμη, Θεολόγου (ΠΕ01), επισκέφθηκαν την ΟΑΚ για να παρακολουθήσουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», το οποίο υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά η ΟΑΚ, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου». Το παρόν Πρόγραμμα επικεντρώθηκε στα οικολογικά μηνύματα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει το έργο του Ερωτόκριτου, αλλά και τη διάσταση του έρωτα.

Αρχικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, για τη ζωή και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη διαχρονικότητα του έργου και την επίδραση σε σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος στους οποίους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης, καθώς και για τις πανανθρώπινες αξίες που εκείνο πρεσβεύει.

Παράλληλα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την υφήλιο και στον τόπο μας, αλλά και για την οικολογική ευαισθησία και δράση του επονομαζόμενου ως «Πράσινου» Πατριάρχη, τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ενδιαφέρον προκάλεσε στα παιδιά το video με την ομιλία της 16χρονης Σουηδέζας μαθήτριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, αλλά και το ενημερωτικό video με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελληνική Οικονομία», στο οποίο ένας από τους βασικούς συντελεστές είναι και ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης.

Αμέσως μετά οι μαθητές παρακολούθησαν το video στο οποίο 77 καλλιτέχνες ερμηνεύουν τον Ερωτόκριτο, πρεσβεύοντας με αυτόν τον τρόπο, οικολογικά μηνύματα, ενώ στη συνέχεια, ενημερώθηκαν για τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», από τον Επιστημονικό Συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμο Ιωάννη Μουντογιαννάκη, ο οποίος έκανε αναφορά στο έργο και τη δράση της Βιβλιοθήκης.

Ακολούθως, το βήμα του λόγου δόθηκε στους μαθητές, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς, παρουσίασαν την εργασία που είχαν εκπονήσει συλλογικά στο σχολείο με θέμα: «“Ερωτόκριτος” και Έρωτας», αναλύοντας και παρουσιάζοντας πολύ εύστοχα την ερωτική διάσταση του επικού αυτού έργου, ιδωμένη μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Οι μαθητές επέλεξαν να διερευνήσουν τη συγκεκριμένη πτυχή αυτού του έργου του Κορνάρου, καθώς θεώρησαν πως αποτελεί την κεντρική ιδέα του βιβλίου, ως διαχρονική αξία σε κάθε εποχή. H εργασία παρουσίασε ενδιαφέρον, καθώς μέσα από την παρουσίαση των στίχων του «Ερωτόκριτου», υπήρχε παράλληλος σχολιασμός με σκέψεις των μαθητών, υπό την επίβλεψη και βοήθεια των καθηγητών τους.

Τέλος, η επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Μαρία Χατζηαποστόλου δώρισε ως ενθύμιο για τη βιβλιοθήκη του σχολείου, το Επετειακό Τεύχος των «Διαλόγων Καταλλαγής» για τα 50χρονα της ΟΑΚ.

 


Φωτογραφίες

-
-
-
-