Ανακαλύπτοντας τον Greco

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, επισκέφθηκαν την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης 50 μαθητές από την ΣΤ΄ Τάξη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ “Cultural Heritage Protected by Unesco”, με συμμετέχουσες χώρες την Ισπανία, Ισλανδία, την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, έχοντας ως ιδιαίτερο θέμα τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του μεγάλου ζωγράφου της Κρήτης, διεθνώς γνωστού ως “El Greco”, αλλά κατ’ επέκταση την ιστορία, την τέχνη και την παράδοση της Κρήτης. Τη Χώρα μας εκπροσώπησε  το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με υπεύθυνη την Εκπαιδευτικό κα Δήμητρα Μπανταγιάννη.

Τους μαθητές καλωσόρισε στην Μεγάλη Αίθουσα της ΟΑΚ, η επιστημονική συνεργάτιδα, Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, η οποία τους ενημέρωσε για την ιστορία και το έργο του Ιδρύματος, καθώς και για τη συνεδριακή του διάσταση και δράση με ιδιαίτερη έμφαση στα διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται και φιλοξενούνται σε αυτό.

Η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου έγινε –μέσω οπτικουακουστικού υλικού– από την επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Μαρία Χατζηαποστόλου, η οποία μίλησε για τον μεγάλο ζωγράφο που κίνησε από την Κρήτη για να κατακτήσει ολάκερο τον κόσμο, τη μοναδική προσφορά του στην Τέχνη, καθώς και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο του έχει αφιερώσει η ΟΑΚ με τίτλο: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: ο ζωγράφος του Θεού».

Η κα Χατζηαποστόλου έκανε, επίσης, αναφορά σε καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (π.χ. Παντελής Πρεβελάκης, Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Σμαραγδής, Pablo Picasso, Rainer Maria Rilke, Paul Cézanne, Jackson Pollock κ.ά.), στη σύνδεση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τον Νίκο Καζαντζάκη, μέσα από την αυτοβιογραφία του συγγραφέα: «Αναφορά στον Γκρέκο», όπως και στην ταινία του Ιωάννη Σμαραγδή “El Greco”. Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν τις μορφές από τους πίνακες του Θεοτοκόπουλου «να ζωντανεύουν» μέσα από το video με τίτλο: “Domenicos”, σε δημιουργία και επιμέλεια του Zouan Kourtis.

Αμέσως μετά, ο επιστημονικός συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ, Ιωάννης Μουντογιαννάκης παρουσίασε στους μαθητές το έργο και τη δράση της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, «Το Φως» και τους ενημέρωσε για τη συλλογή της Βιβλιοθήκης, την αξία του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου, τη διελκυστίνδα μεταξύ Τεχνολογίας και Βιβλίου, καθώς και για τους τρόπους αναζήτησης βιβλιογραφίας, στην προκειμένη περίπτωση για τον μεγάλο ζωγράφο.

Ακολούθησε περιήγηση στην Αίθουσα όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία του σκηνοθέτη Ιωάννη Σμαραγδή, “El Greco”, ενώ παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την Εικαστική Έκθεση της Πέπης Χατζηδάκη με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», μαθαίνοντας το σεβασμό στο διαφορετικό.

 


Φωτογραφίες

-
-
-
-