Ανακαλύπτοντας την οικολογική διάσταση του «Ερωτόκριτου» στην ΟΑΚ

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 35 μαθητές της Α΄ και της Β΄ Τάξης του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου, επισκέφθηκαν την ΟΑΚ για να παρακολουθήσουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», το οποίο υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά η ΟΑΚ, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου». Το παρόν Πρόγραμμα επικεντρώθηκε στα οικολογικά μηνύματα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει το έργο του Ερωτόκριτου.

Αρχικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, για το έργο και την ιστορία της ΟΑΚ, ενώ στη συνέχεια, ο επιστημονικός συνεργάτης και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης –μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού– ενημέρωσε τους μαθητές για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την υφήλιο, αλλά και στον τόπο μας (επαναλαμβανόμενες ακραίες φυσικές καταστροφές, πλημμύρες κ.ά.) και υπογράμμισε το εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της γης, αν συνεχιστεί η ολοένα αυξανόμενη ρύπανση,

Όπως τόνισε κ. Καλογεράκης, «η εξοικονόμηση, η εγκράτεια, η ανακύκλωση, η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και των πλαστικών, η απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή μας στις ήπιες μορφές ενέργειας, μπορούν να μας δώσουν εναλλακτική για το αύριο, ώστε και οι μελλοντικές γενιές να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπώς, όπως μας διδάσκουν τα Πατερικά μας κείμενα και μας καθοδηγεί σοφά ο «Πράσινος» Πατριάρχης μας, ο Παναγιότατος κ.κ. Βαρθολομαίος».

Ακολούθως, οι μαθητές κατευθύνθηκαν στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων – Herbarium Jacques Zaffran, όπου ενημερώθηκαν για τη σπάνια κρητική χλωρίδα, καθώς και για τη γενικότερη περιβαλλοντική δράση του Ιδρύματος (π.χ. Δράσεις Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, Εργαστήριο Ανακύκλωσης, Κρητικές στράτες, καλντερίμια της ΟΑΚ, σύγχρονες πρακτικές λύσεις και συνεδριακές δράσεις, ήπιες μορφές ενέργειας και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος κ.ά.). 

Στο τέλος οι μαθητές οδηγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», όπου ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος Ιωάννης Μουντογιαννάκης, τους ενημέρωσε για το έργο και τη δράση της Βιβλιοθήκης.

 


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-
-