Ακούγοντας τον «Ερωτόκριτο. Το παραμύθι της Κρήτης» στην ΟΑΚ

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, 36 μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης από το 8ο Δημοτικό Χανίων, επισκέφθηκαν την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για να παρακολουθήσουν το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», το οποίο υλοποιεί από την τρέχουσα χρονιά η ΟΑΚ, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτους Ερωτόκριτου».

Στο πλαίσιο του παραπάνω Προγράμματος, οι μαθητές  ενημερώθηκαν από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, για τη ζωή και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη διαχρονικότητα του έργου (π.χ. εξορία και προσφυγιά του Ερωτόκριτου) και την επίδραση σε σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος (π.χ. Σεφέρης, Καζαντζάκης, Πρεβελάκης, Θεόφιλος, Τσαρούχης κ.ά.), στους οποίους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης και κυρίως για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της αγάπης και της δύναμης του έρωτα, που ο συγγραφέας πρεσβεύει μέσα από το επικό αυτό έργο.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν από τον επιστημονικό συνεργάτη και Βιβλιοθηκονόμο της ΟΑΚ, Ιωάννη Μουντογιαννάκη, την ιστορία του Ερωτόκριτου από το βιβλίο «Ο πρώτος μου Κορνάρος: Ερωτόκριτος», της συγγραφέως Λίνας Σωτηροπούλου και να συζητήσουν για τη δύναμη της αγάπης και τις διαχρονικές αξίες του έργου.

Κατά την ολοκλήρωση του Προγράμματος οι μαθητές είδαν το εναλλακτικό video που δημιούργησαν 77 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ένωσαν τις μουσικές τους δυνάμεις και ερμηνεύοντας τον Ερωτόκριτο από 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής, με σύνθημα: «Παίζουμε Οικολογικά-Ζούμε Λογικά-Ενεργούμε Ομαδικά!», πρεσβεύοντας με αυτόν τον τρόπο, οικολογικά μηνύματα.