ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΈΤΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ» ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Το 2019 ορίστηκε ως «Έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και έπειτα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, γεγονός που αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Κρήτη, καθώς φέρνει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα

 

«Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης» 

 

«Για μένα όλα σφάλλουσι και πάσι άνω κάτω/

Για με ξαναγεννήθηκε η φύση των πραγμάτω».

 

Το 2019 ορίστηκε ως «Έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και έπειτα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, γεγονός που αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Κρήτη, καθώς φέρνει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο την προώθηση του «Ερωτόκριτου» –ως έργου που συμβολίζει την ίδια την Κρήτη, αλλά χαρακτηρίζεται από οικουμενική διάσταση– στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτους Ερωτόκριτου» και συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις, θα πραγματοποιήσει ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με τίτλο: «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης».

Στο πλαίσιο του παραπάνω Προγράμματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη ζωή και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη διαχρονικότητα του έργου (π.χ. εξορία και προσφυγιά του Ερωτόκριτου) και την επίδραση σε σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος (π.χ. Σεφέρης, Καζαντζάκης, Πρεβελάκης, Θεόφιλος, Τσαρούχης κ.ά.), στους οποίους λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης και κυρίως για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της αγάπης και της δύναμης του έρωτα, που ο συγγραφέας πρεσβεύει μέσα από το επικό αυτό έργο. Παράλληλα και έχοντας ως στόχο την αυτενέργεια των μαθητών θα υπάρχει δυνατότητα εικαστικής ή θεατρικής απόδοσης εκ μέρους των μαθητών, «ζωντανεύοντας» με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους, σκηνές από το βιβλίο.

 

Για περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη των Προγραμμάτων     

Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Εκπαιδευτικό.

τηλ. 28240 22500/22245

email: [email protected]


Φωτογραφίες

Θεοφίλου Χατζημιχαήλ, «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», 1923.