Φωτοβολταϊκό Σύστημα 50kWp

H Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) επιδεικνύοντας εμπράκτως τον σεβασμό της στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄

H Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), επιδεικνύοντας εμπράκτως τον σεβασμό της, στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος καλεί τον κάθε άνθρωπο να σεβαστεί το φυσικό περιβάλλον ως δώρο Θεού. Η ΟΑΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και να εγκαταστήσει στις οροφές των κτηρίων της, φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 50kWp. Η εφαρμογή αυτή ήπιων μορφών ενέργειας, η οποία αξιοποιεί τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) στη μέση τάση, είναι η πρώτη, αυτού του τύπου, που αδειοδοτήθηκε στην Κρήτη, αποτελώντας υπόδειγμα για τους μαθητές, τους Συνέδρους, τους επισκέπτες του Ιδρύματος από όλο τον κόσμο και για τους κατοίκους της Κρήτης.

Η σύνδεση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης της ΟΑΚ με το δίκτυο υλοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου 2017, επιτυγχάνοντας σε ετήσια βάση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πάνω από 50 τόνους, παράγοντας «πράσινη ενέργεια» από τον ήλιο, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου ότι το σύστημα αυτό έχει χρόνο ζωής 25 έτη.

Επίσης, η ΟΑΚ προωθεί την ενεργειακή μετάβαση, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακά της, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Στα πλαίσια της προώθησης του μηνύματος αυτού στις τοπικές κοινωνίες, η ΟΑΚ προσέφερε την 1η Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πύργου Κισάμου, δύο φωτοβολταϊκά κάτοπτρα ισχύος 600W, τα οποία είναι ικανά να μειώσουν την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του ναού κατά τη διάρκεια της ημέρας ως και 30%.

Παράλληλα, στην ΟΑΚ γίνεται αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες της χαμηλότερης δυνατής ενεργειακής κατανάλωσης, τύπου LED, πραγματοποιείται επιλογή νέων ηλεκτρικών συσκευών βάσει της ενεργειακής τους κλάσης, προκρίνονται πολιτικές εξοικονόμησης ύδατος/ενέργειας και βιώσιμης κινητικότητας, ενώ είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, παροτρύνοντας και τους επισκέπτες/συνέδρους της ΟΑΚ να γίνουν ενεργοί συμπαραστάτες και αρωγοί στο όραμά μας, βελτιώνοντας συνολικά τους περιβαλλοντικούς μας δείκτες ως κοινωνία, δράττοντας συλλογικά


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-
-
-