Φωτοβολταϊκό Σύστημα 50kWp

  H Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) επιδεικνύοντας εμπράκτως τον σεβασμό της στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος καλεί τον κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να σεβαστεί το φυσικό  περιβάλλον ως δώρο Θεού, έλαβε την πρωτοβουλία να εγκαταστήσει σε οροφές κτηρίων της σύγχρονα φωτοβολταϊκά συστήματα της τάξεως των 50kWp. Η δράση αυτή είναι η πρώτη περίπτωση στην Κρήτη, που αξιοποίησε τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) στη μέση τάση, αποτελώντας υπόδειγμα για τους μαθητές, τους συνέδρους από όλο τον κόσμο, τους επισκέπτες της και βέβαια τους κατοίκους του τόπου μας.

  Η σύνδεση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης της ΟΑΚ με το δίκτυο της ΔΕΗ επιτεύχθηκε στις 14 Αυγούστου 2017 και έτσι στην πράξη το Ίδρυμα μας επιτυγχάνει σε ετήσια βάση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πάνω από 40 τόνους, παράγοντας «πράσινη ενέργεια» από τον ήλιο, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου ότι το σύστημα αυτό έχει χρόνο ζωής 25 έτη.

  Παράλληλα, στην ΟΑΚ γίνεται αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης LED, γίνεται επιλογή νέων ηλεκτρικών συσκευών βάσει της ενεργειακής τους κλάσης, προκρίνονται πολιτικές εξοικονόμησης ύδατος/ενέργειας και βιώσιμης κινητικότητας, ενώ είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, παροτρύνοντας και τους επισκέπτες/σύνεδρους της ΟΑΚ να γίνουν ενεργοί συμπαραστάτες και αρωγοί στο όραμά μας, βελτιώνοντας συνολικά τους περιβαλλοντικούς μας δείκτες.