Δράσεις για τα Βότανα της Κρήτης
Η ΟΑΚ και το ΙΘΟ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ανάδειξης της σημασίας των Κρητικών Βοτάνων με τη συμμετοχή ομάδων ενδιαφερομένων που επιθυμούν να γνωρίσουν την ομορφιά και την ποικιλία
Η ΟΑΚ και το ΙΘΟ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ανάδειξης της σημασίας των Κρητικών Βοτάνων με τη συμμετοχή ομάδων ενδιαφερομένων που επιθυμούν να γνωρίσουν την ομορφιά και την ποικιλία των φυτών της Κρήτης και ιδιαίτερα των ενδημικών ειδών.
Της προσπάθειας αυτής ηγείται ο Γάλλος Καθηγητής Βοτανολόγος Ζακ Ζαφράν, στα πλαίσια των δράσεων του Μουσείου Βοτάνων του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, ο οποίος συνοδεύει τις ομάδες στους περιπάτους, τις λεγόμενες “κρητικές στράτες” μέσα στη φύση. Οι περίπατοι αυτοί διάρκειας μισής ημέρας βοηθούν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τον τρόπο και τις μεθόδους αναγνώρισης των βοτάνων από τους βοτανολόγους.
Η αναγνώριση των βοτάνων και των φυτών, τα βασικά χαρακτηριστικά τους, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αναλύονται κατά τη διάρκεια αυτής της “κρητικής στράτας”. Η προσπάθεια αυτή απευθύνεται σε ενήλικες, καθηγητές Βιολογίας στη Β΄θμια Εκπαίδευση, βοτανολόγους, σπουδαστές, βιοκαλλιεργητές και σε όσους ενδιαφέρονται για τον φυσικό πολιτισμό της Κρήτης.
Η Κρήτη, ως τόπος εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μας καλεί να τη γνωρίσουμε διαβαίνοντας στην ύπαιθρό της, αναδεικνύοντας τη σημασία του σεβασμού στο περιβάλλον, κορωνίδα του οποίου αποτελούν τα ενδημικά είδη και τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά.
Παράλληλα, ο κ. Καθηγητής Ζακ Ζαφράν, έχει δώσει συνεντεύξεις, όπως αυτή που επισυνάπτεται, σε μαθητές για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να εντρυφήσουν στα μυστικά της βοτανολογίας, δίνοντας τους ερεθίσματα για να ασχοληθούν και μελλοντικά με την χλωρίδα της Κρήτης.
Συνέντευξη μαθητών στον κ. Καθηγητή Ζάκ Ζαφράν
Επίσης, το ΙΘΟ συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα για τον οδηγό δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Βότανα της Ζωής μας» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, το οποίο επισυνάπτεται.
Έχοντας ως βάση τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, η Ακαδημία διατηρεί στο χώρο της και στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας (Νωπήγια Κισάμου) κήπο με βότανα και οπωροκηπευτικά, τα οποία χρησιμοποιεί στη δημιουργία των κρητικών παραδοσιακών εδεσμάτων, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ποιότητα των παρεχόμενων εδεσμάτων προς τους Συνέδρους του Ιδρύματος.