ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2022-2023

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022

Ανακοινώθηκαν τα νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2022-2023

για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 

Α) Μία βόλτα στην ΟΑΚ

Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι μία περιήγηση στους χώρους της ΟΑΚ, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και διά ζώσης ξενάγηση. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, θα ενημερωθούν για τη ζωή και το έργο της ΟΑΚ, για τις πολυποίκιλες δράσεις του Ιδρύματος, και, τέλος, για το μεγάλο γεγονός που διεξήχθη στην ΟΑΚ, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (2016). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και είναι γεμάτο εμπειρίες, δίδοντας νόημα στην προσφορά μας απέναντι στον συνάνθρωπο.

Υπεύθυνοι: Χρύσα Μπαλτζή, Ιωάννης Μουντογιαννάκης

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

Β) Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: ο Ζωγράφος του Θεού

O Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός με το προσωνύμιο El Greco, κατέκτησε τον κόσμο με τα έργα του, μέσα από τα οποία αναζητούσε τον Θεό. Οι μαθητές, ενημερώνονται για τη ζωή και το έργο του Κρητικού Ζωγράφου, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, και στη συνέχεια ξεναγούνται στους πίνακες, πιστά αντίγραφα, της κινηματογραφικής ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “El Greco”, τα οποία φυλάσσονται στους χώρους της ΟΑΚ. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και είναι γεμάτο χρώματα, που μπορούν να «χρωματίσουν» τη ζωή των μαθητών.

Υπεύθυνοι: Χρύσα Μπαλτζή, Ιωάννης Μουντογιαννάκης

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

Γ) Μία εικόνα χίλιες λέξεις: Κατανοώντας τα χρώματα και τα σύμβολα

Ένα ταξίδι στον κόσμο της Ορθόδοξης Εικόνας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι μαθητές, θαυμάζοντας έργα κορυφαίων Αγιογράφων από όλο τον κόσμο, που δημιουργήθηκαν και δωρίθηκαν στην ΟΑΚ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Σύγχρονης Εικονογραφικής Τέχνης. Θα ενημερωθούν για την ιστορία και τη θεολογία της Εικόνας, την τέχνη και τις τεχνικές της Αγιογραφίας και τέλος, αφού ξεναγηθούν στην Έκθεση, θα σχεδιάσουν τη δική τους Αγιογραφία, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και είναι γεμάτο εμπειρίες και γνώση.

Υπεύθυνοι: Κωνσταντίνα Στεφανάκη, Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

Δ) Μίκης Θεοδωράκης η Βιογραφία

Ο εθνικός μας συνθέτης, ο οποίος «κοιμήθηκε» το 2021 στην Κρητική γη, αφήνει τεράστια παρακαταθήκη με μακρά πορεία στον Πολιτισμό, την Τέχνη και τη Μουσική. Η ΟΑΚ πραγματοποιεί ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, σχετικά με τη ζωή και το έργο του «Ουρανομήκη», σημειώνοντας τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να σημειώσουν το βιογραφικό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη πάνω σε μία χρονογραμμή. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου και βασίζεται στον λόγο και τη μουσική.

Υπεύθυνοι: Χρύσα Μπαλτζή, Ιωάννης Μουντογιαννάκης.

Διάρκεια: 45 λεπτά

 

Ε) Μικρασιατική καταστροφή: 100 χρόνια μετά - Η ζωή τότε στις αλησμόνητες πατρίδες

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένας πληθυσμός, με μεγάλο πολιτισμό και ανάπτυξη, εκδιώχθηκε από την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στη μητροπολιτική Ελλάδα. Μπορεί να άφησαν τις πατρίδες και τις περιουσίες τους, δεν άφησαν όμως τα ήθη και έθιμά τους, και πολλά από αυτά τα μεταλαμπάδευσαν και στις νέες τους πατρίδες.

Το Πρόγραμμα στοχεύει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

- Τι μάς διδάσκει η Ιστορία για την περίοδο αυτή;

- Πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι;

- Πώς εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους και πώς εγκαταστάθηκαν στη «μητέρα Ελλάδα»;

- Ποια τα οφέλη από τη μετακίνηση των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία στις νέες τους πατρίδες (μουσική, χορός, τέχνες, λογοτεχνία, γαστρονομία, υγεία κ.λπ.);

- Ποια τα χαρακτηριστικά της προσφυγιάς τότε και σήμερα;

Υπεύθυνοι: Χρύσα Μπαλτζή, Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

ΣΤ) Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία: μία παράδοση αιώνων που σέβεται το Φυσικό Περιβάλλον και τον Άνθρωπο.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής που θεωρείται παγκοσμίως ως η καλύτερη διατροφική συνήθεια. Πέρα όμως από τα οφέλη στη σωματική υγεία του ανθρώπου, που σε γενικές γραμμές είναι γνωστά, η Νηστεία έχει τεράστια οφέλη και στο περιβάλλον και στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Στόχοι του Προγράμματος είναι:

- Να εξοικειωθούν τα παιδιά με την Κρητική παραδοσιακή διατροφή και τη σχέση της με την Ορθόδοξη Νηστεία,

- Να πληροφορηθούν για τις διατροφικές συνήθειες των περασμένων γενεών, τότε που δεν υπήρχαν τα συσκευασμένα τρόφιμα ή τα γρήγορα φαγητά (fast food),

- Να καταλάβουν ότι η σωστή κατανάλωση και διαχείριση των ζωικών τροφίμων έχει απίστευτα οφέλη για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για την υγεία μας (εξοικονόμηση νερού, περισσότερο πράσινο, λιγότερο μεθάνιο και φυσικά ζωικά τρόφιμα χωρίς ορμόνες) και

- Να συνειδητοποιήσουν τα ψυχικά οφέλη της Νηστείας (πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση, φιλανθρωπία). 

Υπεύθυνοι: Χρύσα Μπαλτζή, Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

___________________________________________________________________________________

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προτεινόμενα Εκπαιδευτικά Προγράμματα μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη Εκπαιδευτικό των Προγραμμάτων της ΟΑΚ κα Χρύσα Μπλατζή.

Στοιχεία Επικοινωνίας: 2824022245, e-mail: [email protected]

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα πραγματοποιούνται με την τήρηση των επίκαιρων οδηγιών του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση της πανδημίας, λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά της Covid–19. Οι επισκέψεις στην ΟΑΚ αφορούν ένα και μόνο Τμήμα της Σχολικής Τάξης και οι μαθητές θα χωρίζονται σε μικρότερες Ομάδες, όπου είναι αυτό απαραίτητο.