Ανάδειξη του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων

 

  Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα, με θέμα: «Ανάδειξη του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ).    

     Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), ο οποίος ευχαρίστησε τους υπεύθυνους φορείς και έδωσε το λόγο στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος αναρωτήθηκε «αν μπορεί το διαδίκτυο να γίνει εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας» και τόνισε πως, «η ζωντανή σχέση πρόσωπο προς πρόσωπο δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε καμία περίπτωση από την Τεχνολογία». Παρ΄ όλα αυτά σημείωσε, ότι η σωστή χρήση των Νέων Τεχνολογιών για την ψηφιοποίηση του εκκλησιαστικού πολιτισμού, αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων.

     Ακολούθως ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, έκανε λόγο για την ευθύνη της Πολιτείας, όσον αφορά τη δημιουργία τέτοιων σημαντικών έργων, ενώ ο κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, ανέλυσε το συνολικό οικονομικό κόστος για την επίτευξη του έργου, καθώς και τη λειτουργικότητά του, κοινοποιώντας στους παρευρισκομένους την ηλεκτρονική διεύθυνση του Προγράμματος, η οποία είναι η εξής: www.libraryoac.gr

     Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία από την κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Η ψηφιοποίηση του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων ως μοντέλο ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού Τουρισμού στην περιοχή». Η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στην ομιλία της τόνισε πως, «η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδεικνύει τους τόπους μνήμης και τόπους παιδείας και διαφυλάσσει την Ιστορία του τόπου» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους εμπλεκόμενους Φορείς.

     Ο κ. Θεόδωρος Καραγιάννης, Αντιπρόεδρος της αναδόχου Εταιρείας «QUALITY & RELIABILITY Α.Ε» παρουσιάζοντας την ομιλία του, με θέμα: «Τεχνική Παρουσίαση του έργου», ανέλυσε την έννοια του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και τις βασικές δραστηριότητες του έργου, όπως τη ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική τεκμηρίωση, αλλά και τα υποσυστήματα του έργου.

     Τέλος, ο κ. Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης της ΟΑΚ, έκανε παρουσίαση της ιστοσελίδας του πληροφοριακού πολιτιστικού κόμβου και των καινοτόμων υπηρεσιών του, παρουσίασε στους παρευρισκομένους τη δομή και την οργάνωση της ιστοσελίδας με μια διαδικτυακή επίσκεψη, καθώς και τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον –κατά τον κ. Μουντογιαννάκη– παρουσιάζει η συλλογή των οπτικοακουστικών αρχείων της ΟΑΚ, αλλά και τα παιχνίδια που μπορούν να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

     Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ευχόμενος η προσπάθεια να αποβεί χρήσιμη για την τοπική κοινωνία.

     Να σημειώσουμε ότι η ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης και του αρχειακού υλικού του Ιδρύματος, το καθιστά πλέον εύκολα προσβάσιμο, πρωτίστως όμως διατηρείται με ασφάλεια και είναι διαθέσιμο για κάθε καλόπιστο ερευνητή.

     Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης  παραδίδει το έργο αυτό προς τους μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής μας, συμβάλλοντας και με τον τρόπο αυτό σε μία σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις για να κρατήσουμε την Παιδεία μας ζωντανή, όσο περισσότερο μπορούμε στους δύσκολους καιρούς της κρίσης.

     Η Βιβλιοθήκη έχει αναπτύξει σημαντικά Προγράμματα ανάγνωσης, ώστε οι νέοι και νέες της περιοχής Κολυμπαρίου να μπορούν να  αγγίξουν το βιβλίο, να το αισθανθούν, να αναπνεύσουν την μυρωδιά του, να ταυτιστούν με τον ήρωα και να μάθουν να ονειρεύονται.

     Συγχαρητήρια αξίζουν στον Ιωάννη Μουντογιαννάκη, Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, για την προσωπική του αγωνία και προσπάθεια, ώστε να βελτιώσει τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης, ανοίγοντας νέες προοπτικές και Προγράμματα προς την τοπική κοινωνία μας.