Θερινό Πανεπιστήμιο «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο»

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο νησί της Άνδρου (5-8 Ιουλίου 2018), το Θερινό Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο», το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

     Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο νησί της Άνδρου (5-8 Ιουλίου 2018), το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα: «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο», το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., του Δήμου Άνδρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σίκινου και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

     Το εν λόγω Θερινό Πανεπιστήμιο είχε ως σκοπό τη διασύνδεση προσωπικοτήτων και φορέων από την ευρύτερη κοινωνική, επιχειρηματική και πολιτισμική σφαίρα με το σύγχρονο θεολογικό και θρησκειολογικό διεπιστημονικό λόγο. Ένα σύγχρονο θεολογικό λόγο ο οποίος διατυπώνεται με αφετηρία τις ιστορικές και επίκαιρες πτυχές του διαχρονικά πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού βίου της Μεσογείου. 

     Στο πλαίσιο του παραπάνω Θερινού Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκαν Εκπαιδευτικές διαλέξεις και διαδράσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (στο οποίο φιλοξενούνταν Εικαστική Έκθεση με έργα του αειμνήστου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά), το Αρχαιολογικό, το Ναυτικό και το Ψηφιακό Μουσείο Άνδρου, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία σε σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων να έλθουν σε άμεση επαφή με τους πολιτισμικούς θησαυρούς της Άνδρου.

     Χαιρετισμό απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος υπενθύμισε τη θέση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για την καταδίκη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού ως «ἔκφρασιν νοσηρᾶς θρησκευτικότητος», τονίζοντας πως η παρούσα Σύναξη είναι η «δέουσα ἀπάντησις εἰς τά προβλήματα τῆς πολυπολιτισμικότητος, τῆς συμβιώσεως ἀτόμων καί ὁμάδων μέ διαφορετικόν πολιτισμικόν ὑπόβαθρον», αλλά και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος στον Χαιρετισμό του ανέφερε την σπουδαία εκκλησιαστική ιστορία της Άνδρου. Στη συνέχεια, κατά τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Απόστολο Νικολαΐδη και τους Προέδρους της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Θωμά Ιωαννίδη (Τμήμα Θεολογίας) και κ. Σωτήριο Δεσπότη (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας): «το παρόν Θερινό Πανεπιστήμιο αποτελεί συμβολή στην σύγχρονη Επιστήμη». Ο Δήμαρχος της Άνδρου κ. Θεοδόσιος Σουσούδης καλωσόρισε, επίσης, τους παρευρισκομένους στο νησί της Άνδρου που είναι γεμάτο ιστορία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

     Στον Χαιρετισμό του Γενικού Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, τονίστηκε πως, «Το Φως ως βασικό στοιχείο όλων των πολιτισμών και του Χριστιανισμού, το ίδιο διάφανο και λαμπερό φως αναδύεται από τις σελίδες του Αντρέ Ζιντ, του Πολ Βαλερί και του Οδυσσέα Ελύτη. Μέσα στον πολιτισμό αυτό του φωτός η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης συνεχίζει να προβάλλει το γεγονός ότι οι μεσογειακές Χώρες, διατηρώντας την εθνική τους ταυτότητα, μετέχουν αυτομάτως με ένα θαυμαστό τρόπο στη συνολική πολιτιστική δημιουργία της Μεσογείου». Κατά τον κ. Ζορμπά, «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε στη Μεσόγειο, οι νέοι άνθρωποί της οφείλουν να διαδραματίσουν τον καταλυτικό τους ρόλο προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων».

     Την ΟΑΚ εκπροσώπησε η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα: «Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο –Η ανθρωπολογική τοπογραφία του Νίκου Καζαντζάκη–». Η κ. Χατζηαποστόλου είπε χαρακτηριστικά: «η πρόκληση-πρόσκληση στην οποία μας καλεί ο συγγραφέας της Κρήτης: αντλώντας δύναμη από τις κοινές μας ρίζες να ξαναβρούμε τη χαμένη ομορφιά, να περάσουμε από τη Σταύρωση στην Ανάσταση και να μεταμορφώσουμε και πάλι με αγώνα τη Μεσόγειο, από Νεκρά θάλασσα που είναι τώρα, σε θάλασσα ζωής, όπου τα παιδιά δεν θα περισυλλέγονται νεκρά, αλλά θα παίζουν αμέριμνα στις ακτές της, χαμογελώντας μέσα στο γαλάζιο φως».

     Εισήγηση παρουσίασε, επίσης, η κ. Αριάδνη-Σταυρούλα Ζορμπά, Διεθνολόγος - Master in European Studies: Transnational and Global Perspectives, KU Leuven (Πανεπιστήμιο της Λουβένης), με θέμα: «Μεσόγειος: το Πρόβλημα ή η Λύση στην προσφυγική κρίση;», τονίζοντας την ανάγκη εύρεσης αληθινής λύσης από το αδιέξοδο της εν λόγω κρίσης.

     Οι κύριοι φορείς του εν λόγω Θερινού Πανεπιστημίου εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχισή του κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη και τη συνεργασία με την ΟΑΚ.


Φωτογραφίες

-
-
-
-