Με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε το επετειακό Συμπόσιο του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28 και 30 Ιουνίου 2018 το Επετειακό συμπόσιο του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΜΠ) με αφορμή τα 50 χρόνια ιστορίας και προσφοράς του Ιδρύματος στη Θεολογία, την Εκκλησία και την Κοινωνία.

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28 και 30 Ιουνίου 2018 το Επετειακό συμπόσιο του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΜΠ) με αφορμή τα 50 χρόνια ιστορίας και προσφοράς του Ιδρύματος στη Θεολογία, την Εκκλησία και την Κοινωνία.

Κατά την πρώτη ημέρα του συμποσίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Ιδρύματος και στην πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Γεωργίου Νάκου (Ομότιμου Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τέως μέλους του Δ.Σ. του ΠΙΜΠ), έλαβαν μέρος με εισηγήσεις: ο Ευάγγελος Χρυσός Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, τέως Έφορος ΠΙΜΠ, Η ίδρυση και τα χρόνια της στερέωσης του ΠΙΜΠ, ο Heinz Ohme Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Humboldt/Βερολίνο, Ο Επίσκοπος Hermann Kunst και ο Καθηγητής Wilhelm Scheemelcher ως χορηγοί του ΠΙΠΜ, ο Erich Lamberz  Ludwig-Maximilians-Universität München, τ. επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Χειρογράφων ΠΙΠΜ, Η επιστημονική διερεύνηση των Βιβλιοθηκών του Αγίου Όρους και η καταλογογράφηση των χειρογράφων τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΠΙΜΠ και η Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Το πρόγραμμα των εικονογραφημένων χειρογράφων του Αγίου Όρους στο ΠΙΜΠ.

Στη δεύτερη πρωινή συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλου (Προέδρου Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, μέλος Δ.Σ. ΠΙΜΠ) έλαβαν μέρος ο Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Ο επιστημονικός σχεδιασμός και το εκδοτικό έργο του ΠΙΜΠ, ο Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Αντιπρόεδρος ΠΙΠΜ, Το επιστημονικό και εκδοτικό έργο του ΠΙΜΠ επί διευθύνσεως του Καθηγητή Ιω. Φουντούλη και ο Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθυντής ΠΙΠΜ, Το σήμερα και το αύριο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Μετά το πέρας των πρωινών συνεδριών, έλαβε χώρα η βράβευση χορηγών και διακεκριμένων στελεχών του ΠΙΠΜ, μεταξύ των δύο πρωινών συνεδριών, το Μουσικό συγκρότημα του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας Dilek Koç. Η πρώτη ημέρα του συμποσίου ολοκληρώθηκε με τον Μέγαλο Αρχιερατικό Εσπερινό της Εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βλατάδων και με την πανηγυρική ομιλία από τον Πρωτοπρ. Ιωάννη Σκιαδαρέση, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα Ο πνευματικός άνθρωπος στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου, καθώς και με την τελετή αποκαλυπτηρίων πλακών των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυντών και Εφόρων του ΠΙΠΜ.

Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου, ξεκίνησε με τον Όρθρο και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ι. Μονής Βλατάδων και ήταν αφιερωμένη στην ίδρυση Δικτύου συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον διορθόδοξο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας και των στόχων του από τον Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, στην οποία έλαβαν μέρος η Φλώρα Καραγιάννη, Αρχαιολόγος, ΥΠΠΟΑ, Έφορος ΠΙΠΜ Νέες επιστημονικές δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δαρδανελλίων κ. Νικήτας, Διευθυντής Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας» Το επιστημονικό έργο του Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας» στις ΗΠΑ), ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Το έργο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: 50 χρόνια προσφοράς στην Εκκλησία και την Κοινωνία και ο Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου,  Το επιστημονικό και εκδοτικό έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και του ερευνητικού της κέντρου.

Στη δεύτερη πρωινή συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Βασιλείου Πάππα, Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, έλαβαν μέρος με εισηγήσεις ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Το έργο της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου), ο Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Γενικός Διευθυντής Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Το επιστημονικό έργο του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Κύκκου και η εν γένει πολιτιστική δραστηριότητά της, ο Δρ  Μανόλης Βαρβούνης, Διευθυντής Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, Το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και το επιστημονικό του έργο, ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας, Το επιστημονικό και εκδοτικό έργο της Αγιορειτικής Εστίας και ο Δημήτρης Πλεξουσάκης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ, Το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του ΙΤΕ για τον Πολιτισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών συνεδριών οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στην ιστορία και το έργο των Ιδρυμάτων τα οποία εκπροσωπούσαν.

Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου για την ίδρυση Δικτύου συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκκλησιαστικών φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως επίσης και διμερούς συνεργασίας του ΠΙΜΠ με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και την Αγιορειτική Εστία.

Στο Δίκτυο, στο οποίο εκτός του ΠΙΜΠ, συμμετέχουν το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας (Chambésy, Γενεύη), το Πατριαρχικό Ορθόδοξο Ινστιτούτο «Πατριάρχης Αθηναγόρας» (Berkeley, ΗΠΑ), η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτιστικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και η Αγιορειτική Εστία, συστάθηκε αποσκοπώντας στη συνεργασία μεταξύ όλων των μερών σε θέματα ανάδειξης του ρόλου της πατερικής και της εν γένει εκκλησιαστικής παράδοσης στο σύγχρονο κόσμο, της μελέτης, προβολής και ανάδειξης της ορθόδοξης θεολογίας και του χριστιανικού πολιτισμού στις ποικίλες εκφάνσεις του κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή ως τις ημέρες μας, του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, κ.ά.

Οι εργασίες του επετειακού συμποσίου ολοκληρώθηκαν με τη μουσική παράσταση «Ο Αλησμόνητος κήπος» του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς».

Ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε όλως ιδιαιτέρως στη σχέση της ΟΑΚ με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπενθυμίζοντας την αγάπη και τη μέριμνα που φέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τη χαρακτηρίζει ως τόπο συναντήσεως και διαλόγου. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ σημείωσε δε ότι ο Παναγιώτατος στην ενθρονιστήρια ομιλία του (2-11-1991) εξέφρασε την επιθυμία του όπως αξιοποιηθούν τα Πατριαρχικά Ιδρύματα του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στη Θεσσαλονίκη, της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στη Χαλκιδική και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Βλ. Περιοδικό Εκκλησία, 17(1991)613). Επίσης τόνισε τη σημασία ύπαρξης του παραπάνω Δικτύου ώστε «να αποτελέσει τον διερμηνέα μεταξύ διαφορετικών Θρησκειών και Πολιτισμών».

 


Φωτογραφίες

-