Δράσεις για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας με Έμφαση σε Σχολικές Μονάδες

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) – Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα: «Δράσεις για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας με Έμφαση σε Σχολικές Μονάδες» στην οποία συμμετείχε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ο κ. Μανώλης Μηλιαράκης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας, κ. Ελένη Καβαζίδου και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές.

     Στην εισαγωγή του ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής αγωγής για την ανάπτυξη των μαθητών ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι σχετικές δραστηριότητες στα σχολεία θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τις αρχές τις αειφορίας, με την ανάπτυξη δράσεων που θα παραμένουν στα σχολεία ως σημεία αναφοράς, πέρα από τα στενά όρια του ενός σχολικού έτους, με τις ήπιες μορφές ενέργειας να αποτελούν ιδανικό παράδειγμα, διδάσκοντας στα παιδιά το σεβασμό στο περιβάλλον, έναντι της απληστίας που χαρακτηρίζει τον σημερινό τρόπο ζωής.

     Στη συνέχεια ο Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ Ιωάννης Βουρδουμπάς, ανέδειξε μέσω του συγκεκριμένου παραδείγματος του Γυμνασίου/Λυκείου Κολυμβαρίου, τις δυνατότητες συνεργασίας των σχολικών μονάδων με τοπικές ενεργειακές κοινότητες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία σε όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και των Δήμων, οι οποίοι θα μπορούσαν να πετύχουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αν πάρουν την απόφαση από κοινού με τα σχολεία να συμμετέχουν ενεργά στις εκκολαπτόμενες τοπικές ενεργειακές κοινότητες.

     Ακολούθως, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ Ιωάννης Κατσίγιαννης, ανέπτυξε καλές πρακτικές οι οποίες εύκολα μπορούν να υιοθετηθούν στις σχολικές μονάδες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους πετυχαίνοντας παράλληλα βέλτιστη θερμική  άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Σε συνεργασία με την ΟΑΚ-ΙΘΟ ο Δρ Ι. Κατσίγιαννης, ετοίμασε σχετικό πρακτικό οδηγό, ο οποίος δόθηκε στους συμμετέχοντες της Εσπερίδας, συνοψίζοντας με σαφήνεια, απλότητα και παραστατικότητα, μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας με άμεση εφαρμογή στα σχολεία. 

     Τέλος, ο Υπεύθυνος του ΙΘΟ της ΟΑΚ, κ. Αντώνης Καλογεράκης, παρουσίασε τις περιβαλλοντικές δράσεις του Ιδρύματος, με έμφαση στον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), ως μία απτή εφαρμογή αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών για μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά και του ενεργειακού κόστους. Η εμπειρία αυτή της ΟΑΚ είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών, που σε συνδυασμό με το αναμενόμενο νόμο για τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορούσε να δώσει μία νέα αειφόρο αναπτυξιακή πνοή στην Κρήτη, η οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Κλείνοντας, παρουσιάστηκαν παραδείγματα «πράσινων νησιών», που ακολουθούν πρακτικές ανάπτυξης ήπιων μορφών ενέργειας, τις οποίες επιλέγουν και χωροθετούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι καρπώνονται απευθείας, τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα οικονομικά οφέλη, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τηρώντας τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Παρισίων (2015), για ένα αειφόρο μέλλον.